Nu je zwanger bent pas je je leef- en eetgewoonten hier op aan. Van sommige voedingsstoffen heb je meer nodig, terwijl je andere producten beter kunt laten staan.
Algemene voedingsregels
- Eet alleen vlees als het door en door gaar is.
- Vermijd rauw vlees zoals ossenworst, filet american, biefstuk of tartaar. In (half) rauw vlees komt soms een parasiet voor die toxoplasmose veroorzaakt. Dit is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen kan leiden.
- Rauwe visproducten mag je gewoon eten, mits het onder de nodige hygiëne is bereid.
- Was je groente goed en neem wanneer je uiteten gaat liever geen rauwe groente.
- Vermijd rauwe melk en producten die hiervan gemaakt zijn. Buitenlandse rauwmelkse producten herken je op het etiket aan de tekst ‘au lait cru’. Als kaas gepasteuriseerd is, kun je het met een gerust hart eten.
- Let bij een restaurantbezoek extra goed op wat je eet.
- Pas op met leverproducten. Leverworst, leverpastei en ander orgaanvlees bevat extra veel vitamine A die schadelijke gevolgen kan hebben voor je ongeboren kindje. Eet deze producten daarom liever niet vaker dan één keer per dag.
Eet ik genoeg?
Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap wat extra vitamines en mineralen nodig in de vorm van foliumzuur en vitamine D. Extra gezond eten is daarom belangrijk. Extra veel eten is niet nodig. De basisvoeding die wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voor zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen. De zwangerschap vraagt wel wat extra energie, maar de meeste vrouwen bewegen minder dan normaal. Hierdoor is het energieverbruik lager en is het niet nodig om extra veel te eten. Lijnen tijdens de zwangerschap Lijnen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Jij en je ongeboren kind lopen dan het risico op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Het is heel normaal dat je aankomt. Als je het idee hebt dat je te veel aankomt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.