Hoe je je baby moet verzorgen leer je eigenlijk pas van je kraamhulp. Zij weet alles over babyverzorging en zal je adviseren over bij voorbeeld het knippen van de nageltjes en het verwisselen van luiers. Ook maakt ze je wegwijs met het baden van je kindje en het klaarmaken van kruiken.

Verschonen
Pasgeboren baby’s kun je het beste elke drie tot vier uur verschonen. Het is aan te raden om dit te doen nadat hij zijn voeding heeft gehad. Daarnaast moet je altijd een luier wisselen als je kindje gepoept heeft. Als je dit niet doet kunnen zijn billetjes snel rood worden en gaan irriteren. Maak de geslachtsdelen altijd van voor naar achter schoon; zo voorkom je dat bacteriën uit de ontlasting in de plasbuis terecht komen en vermijd je infecties.

Wassen
Kleed eerst het onderlichaam van jouw kindje uit zodat je de temperatuur van het water kunt opnemen zonder dat de baby te veel afkoelt. Bij een lichaamstemperatuur boven de 36,5°C kun je de baby in bad doen. Zorg dat de temperatuur van de ruimte waar je de baby in bad doet rond de 20°C a 22°C ligt en het niet tocht. De ideale watertemperatuur is 38°C. Controleer de watertemperatuur altijd eerst met de elleboog en badthermometer, ook als je een thermostaatkraan hebt. Vindt jouw pasgeboren baby het niet fijn om verzorgd te worden? Je hoeft hem niet elke dag in bad te doen. Met een washandje of een nat watje kan je ook het hoofdje schoonmaken, evenals zijn handjes, onder zijn oksels, de schaamdelen en tussen de billen.

Oogjes
Verzorg de oogjes tijdens het baden met een schone washand en schoon water zonder toevoeging van olie of zeep. Veel baby’s hebben soms wat gelige afscheiding bij hun ogen. Uit voorzorg kan je dit wegvegen met een watje of gaasje, wat je natmaakt met gekookt water (wel eerst laten afkoelen!). Je moet altijd vanaf de buitenkant van het oogje vegen, in de richting van de neus. Maak nooit allebei de oogjes tegelijk schoon. Zo voorkom je besmetting van het ene naar het andere oogje.

Oortjes
Houd de buitenkant van de oortjes goed schoon met een vochtig gaasje of watje. Enig oorsmeer is niet ernstig en kan je gewoon laten zitten. Je mag het nooit schoonmaken met een wattenstaafje omdat je het oorsmeer dan naar binnen duwt. Het komt er vanzelf uit.

Neusje
Het neusje mag je alleen van de buitenkant schoonmaken door een gaasje of watje te gebruiken. Een schoon, papieren wegwerpzakdoekje mag ook. Maak de binnenkant van het neusje nooit schoon, omdat je het vuil dan alleen maar dieper zijn neusje in drukt.

Nageltjes
De nagels van jouw pasgeboren kindje groeien erg snel. Wanneer ze zo lang zijn dat de baby zichzelf ermee kan verwonden of krabben, vraag dan de kraamverzorgende je te helpen. Gebruik de eerste zes weken alleen een kartonnen nagelvijltje om de nagels kort te vijlen.

Haar
Babyhaar is zacht en teer, dus gebruik een zachte borstel. Hiermee borstel je voorzichtig in de haarrichting zonder hard te duwen. Niet alleen komt het haar zo mooi in model, je stimuleert ook de bloedcirculatie van de hoofdhuid. Een kam is voor baby’s niet geschikt. Dit voelt hard aan, vooral op de fontanel. Ook kunnen de tanden van een kam krasjes veroorzaken op de kwetsbare babyhuid.

Naveltje
Direct na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft een stompje over, wat daarvoor al met een navelklem is afgebonden. Dit stompje droogt langzaam in, zal zwart worden en laat na ongeveer zeven dagen vanzelf los. In het geval van een ontsteking kan het zijn dat het navelstompje op verzoek van de verloskundige behandeld moet worden.

Aankleden
Trek de baby na een badje altijd eerst een rompertje aan. Daarna trek je de luier en de rest van de kleertjes aan. Kies kleding die bij het jaargetijde en de temperatuur past.

Wegen
Wegen gebeurt meestal eens per dag vóór de baby in bad gaat. Baby’s verliezen in de eerste dagen wat gewicht omdat ze tijd nodig hebben om hun voedingsritme op te pakken. Ook de grote overgang van de baarmoeder naar de ‘grote wereld’ kost veel energie. Wanneer de baby meer dan 7% van zijn gewicht verliest zal de kraamverzorgende contact opnemen met de verloskundige. Er wordt dan gekeken of er extra voeding nodig is. Rond de tiende dag zal jouw kindje weer op zijn geboortegewicht zitten.