Vanaf het moment dat je hoorde over wasbare luiers wilde jij ze ook gaan gebruiken. Het is een perfect alternatief voor de wegwerpluiers die een ware belasting voor het milieu zijn. Maar er zitten toch wel een paar dingetjes aan vast. Wat voor inleggers moet je gebruiken? Welk wasmiddel is het beste?
En wat kan de oorzaak van het lekje zijn? Meestal zijn de antwoorden eenvoudige, maar je moet het natuurlijk wel even weten. Hieronder lees je wat je het beste kunt doen bij de meest voorkomende problemen. Heel overzichtelijk. Deze tips gelden ook voor de wasbare zwemluier, het mooie broekje voor je kleintje om mee te zwemmen terwijl die nog niet zindelijk is.
Wassen
Gewoon na het zwemmen lekker wassen in de wasmachine in plaats van weggooien. Zo ben je goed bezig voor het milieu en kun je volgende keer het leuke broekje weer opnieuw gebruiken! Als de wasbare luier lekt, kun je misschien beter nog een paar keer extra de broekjes voorwassen. De luier bereikt het maximale absorptievermogen pas na 10 keer wassen. Ook kun je andere inleggers proberen van ander materiaal.
Pasvorm
Heel belangrijk is ook de pasvorm. Alles moet echt binnen de wasbare zwem luier zitten, ook de eventuele inlegger. Bamboe absorbeert trouwens beter dan katoen. Koop daarom inleggers van bamboe. Kijk daarnaast eens goed hoe je gewend bent de was te doen. Een waterbesparingsprogramma is misschien handig voor het milieu, maar als er restjes zeep in de zwembare luier blijven zitten, absorbeert de luier minder. Gebruik ook niet te weinig waspoeder en was niet op een te lage temperatuur, de luiers kunnen dan naar ammoniak gaan ruiken. Als er nog steeds een vervelende geur in de luiers blijft hangen, was ze dan opnieuw zonder wasmiddel.
Was de luiers tijdig. In ieder geval binnen 2 of 3 dagen, anders krijgt schimmel de kans om te ontstaan. Laat de was niet in de wasmachine zitten, maar droog de luiers meteen na de wasbeurt. Huiduitslag kan ontstaan door te veel wasmiddel tijdens de was te gebruiken. Of je kindje kan misschien niet tegen een bepaalde stof. Probeer dan gewoon een ander soort materiaal van wasbare zwemluiers. Deze tips helpen je vast en zeker om in de toekomst geen problemen meer te hebben met wasbare luiers en wasbare zwemluiers.
Veel plezier!