Bewegen is goed, ook tijdens je zwangerschap. Marathons zitten er echter niet meer in en je moet oppassen met de hoeveelheid en soorten sport die je doet. Rusten is ook belangrijk. Met matig sporten tijdens je zwangerschap houd je jezelf gezond, heb je veel minder kans op zwangerschapskwaaltjes en verlaag je ook nog eens de kans op een vroeggeboorte en andere ernstige complicaties.
Wel en niet doen
Je kunt de meeste sporten wel blijven doen, zolang het geen direct gevaar oplevert voor je kind in je buik en zolang je lichaam het toelaat. Sporten waarbij je makkelijk valt of botst zijn daarom sterk af te raden. Natuurlijk zijn gevaarlijke sporten en de meeste teamsporten niet zo’n goed idee meer maar sporten zoals zwemmen of dansen kun je nog prima doen. Er zijn ook speciale zwangerschapscursussen, waar je met andere zwangere vrouwen aangepaste oefeningen doet. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook nog eens erg gezellig! Je kunt de mooie en moeilijke momenten met elkaar delen en tips uitwisselen.
Voldoende beweging
Misschien merk je al dat je steeds minder gaat sporten omdat je buik toch al wel wat in de weg zit. Je hoeft echter niet naar de sportschool voor voldoende beweging. Een goede manier om enige beweging te krijgen is het maken van wandelingen. Pak iets minder vaak de auto en laat de hond (of jezelf) uit in de frisse lucht. Een rondje fietsen is ook een prima idee. Net als bij zwemmen draag je hierbij niet je eigen lichaamsgewicht. Voor alles geldt: luister goed naar je lichaam. Als je bijvoorbeeld (buik)pijn krijgt, bloedverlies hebt of duizelig wordt, kun je beter een stapje terug nemen. De zwangerschap is immers niet het moment om extra conditie of spiermassa op te gaan bouwen, alleen om in conditie te blijven zolang dat goed voelt voor je lichaam.
Let op!
Je schuine buikspieren mag je tot aan de bevalling trainen. Deze spieren ondersteunen je buik, wat goed van pas komt tijdens de zwangerschap. De rechte buikspieren daarentegen kan je na de derde maand beter niet meer trainen. Door de groei van de baarmoeder rekken de buikspieren uit en ontstaat er ruimte tussen de spieren. Door deze spieren op dat moment te trainen, verstevig je ze niet, maar gaan ze nog veel verder wijken. Zo verzwak je de rechte buikspieren in plaats van dat je ze verstevigt.