Bij de geboorte kunnen baby’s soms vreemde plekjes hebben. Als ouder schrik je hier in eerste instantie van, maar meestal hoef je je geen zorgen te maken. Deze plekjes zijn zogenoemde ‘schoonheidsfoutjes’ van Moeder Natuur.

Pigmentvlek
Een pigmentvlek is een plek op het lichaam waar de huid lichter is dan op andere plekken. Dit kleurverschil wordt veroorzaakt doordat er in de lichtere vlek minder pigment zit. Een pigmentvlek is totaal niet schadelijk. Soms zit een pigmentvlek echter op een plek waar hij erg opvalt, of is de plek erg groot. Tegenwoordig zijn er behandelingen waarmee je de zichtbaarheid van de vlek kunt verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Wijnvlek
Een wijnvlek is een soort pigmentvlek, alleen is deze paarsachtig van kleur. Naarmate je kind ouder wordt groeit de vlek met de huid mee. De grootte van de vlek is bij elk kind verschillend. Het kan gaan om een klein plekje, maar het kan ook zijn dat de helft van zijn gezicht ermee bedekt wordt. Lasertherapie kan helpen de zichtbaarheid van de vlek te verminderen, maar meestal is het niet volledig te verwijderen.

Aardbeienvlek
Een aardbeienvlek is een kluwen van bloedvaatjes op een willekeurige plek in de huid. Je ziet dit in de vorm van een rood, bobbelig heuveltje en deze verdwijnt na een paar jaar vanzelf.

Mongolenvlek
Bij donkere baby’s komen mongolenvlekken wel eens voor. Het ziet eruit als een blauwe plek en is dan ook blauw/zwart van kleur. De vlek ontstaat doordat er pigmentcellen in de vetlaag van de huid zitten. Na het tiende jaar verdwijnt de vlek meestal omdat er dan veel huidlagen overheen zijn gegroeid.

Ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet is een roze of rode vlek op het hoofd van je kindje. Deze plekken komen meestal voor in de nek, op het voorhoofd of op de oogleden. De reden dat de ooievaarsbeet roze of rood is, is dat de bloedvaatjes op die plek zijn uitgezet. Als je kindje huilt of zich opwindt kun je de plek goed zien. Ongeveer de helft van de baby’s heeft een of meerdere ooievaarsbeten bij de geboorte. De vlekken zijn volkomen onschuldig. In de nek blijven de plekken soms bestaan. Hier komt later haar overheen, waardoor je er niks meer van ziet. De vlekken op de oogleden en het voorhoofd verdwijnen meestal spontaan na een paar jaar.