Om je maximaal voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd, kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus. Je kunt kiezen voor verschillende cursussen zoals  zwangerschapsgyoga, -gymnastiek en haptonomie. De meeste cursussen beginnen rond week 25 van de zwangerschap. Het is zeker niet verplicht, maar het kan informatief en gezellig zijn om een cursus te volgen tijdens de zwangerschap. Kies vooral iets wat bij je past. Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen.

\r\n\r\nRealistische verwachtingen en vertrouwen
\r\nEen zwangerschapscursus schept realistische verwachtingen zorgt voor meer vertrouwen. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

\r\n\r\nBewust met je zwangerschap bezig zijn
\r\nHet doen van een cursus geeft je ook de mogelijkheid bewust met je zwangerschap bezig te zijn en écht tijd in je zwangerschap te steken. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werk, huishouden en het sociale leven een groot deel van jouw tijd opslokt.

\r\n\r\nPret-echo
\r\nEen andere manier om tijd aan je zwangerschap te besteden is het maken van een zogenaamde “pret-echo” van je kindje. Het uitgangspunt bij een pret-echo is het maken van duidelijke, voor jullie herkenbare beelden, in een gezellige en ontspannen sfeer. Na de 25e week van je zwangerschap kun je zelfs, als je kindje goed ligt, al zien op wie het lijkt!

Samen bevallen
Zoals de naam al doet vermoeden bereidt de cursus Samen Bevallen jou en je partner samen voor op de geboorte van jullie kind. De cursus geeft jullie veel praktische informatie en leert je technieken die bij de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of tips hoe je je partner kunt helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen. De cursus wordt meestal bij een cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op samenbevallen.nl.

(06) 17 77 81 67
info@samenbevallen.nl

MAMZ!
MAMZ! biedt zwangerschapscursussen NatuurlijkZwanger, die je helpen om op een energieke en
natuurlijke wijze je voor te bereiden op je bevalling. De cursussen en workshops zijn praktisch
qua opzet en gebaseerd op westerse én oosterse beginselen. Handig: ook na de bevalling kun je bij MAMZ! terecht voor cursussen, workshops en coaching gericht op een gezond en evenwichtig herstel
of het vinden van een nieuwe balans in je leven.

Locatie Utrecht
Oudegracht a/d Werf 243
3511NL Utrecht
www.mamz.nl

Yoga-Life Utrecht en Bilthoven
Tijdens de periode van zwangerschap en bevalling is het belangrijk lichaam en geest in balans te houden. De zwangerschapscursus van Yoga-Life biedt een compleet programma om je optimaal te ondersteunen tijdens de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling. Tijdens de yogalessen worden er lichaamshoudingen geoefend, die je lijf sterk, soepel en ruim maken. Bij de themalessen wordt er dieper in gegaan op belangrijke thema’s die achtergrond, oefening en verdieping geven zoals: baarhoudingen, yoga perstechniek, massage, weeën opvangen, adem en ontspanning.

(06) 51 19 35 32
www.yoga-lifeutrecht.nl

De Nationale Echobon
Als je zwanger bent, is er bijna niets leuker dan dromen over het kindje dat op komst is. Iedere zwangere vrouw is benieuwd naar wat zich afspeelt in haar buik. De Nationale Echobon is dan het mooiste cadeau om te krijgen. In de intieme omgeving van een echopraktijk krijg je de kans om je kindje te zien groeien en bewegen. De Nationale Echobonnen is te besteden bij meer dan vijftig echopraktijken verdeeld over heel Nederland. Pretecho’s zijn er in verschillende vormen: van zwart-wit, 2D en full colour 3D beelden tot real-time bewegende 4D-opnamen.

info@echobon.nl
www.echobon.nl

Be Wonder
Je bent zwanger! Een bijzondere tijd breekt aan waarin je elke ontwikkeling van je kindje wilt volgen. Wil je tijdens deze bijzondere verwachting je kindje nog een keer uitgebreid bewonderen met je familie of gezin of vrienden? Wil je een mooi aandenken aan je zwangerschap of ben je gewoon heel nieuwsgierig naar het geslacht van je kindje? Bij Be Wonder kun je dit alles in een rustige en vertrouwde sfeer ontdekken.

Nijverheidslaan 3N
3903 AL Veenendaal
www.bewonder.eu

Echobureau Utrecht
Echobureau Utrecht verzorgt op professionele wijze en met alle aandacht voor jou, je partner een eerste kennismaking met jouw kindje. Hier kun je deskundigheid in een warme en prettige sfeer verwachten en wordt er ruim de tijd genomen om alles uit te leggen. Daarbij werkt Echobureau Utrecht met de meest moderne echoapparatuur en worden de echobeelden op een groot scherm geprojecteerd waardoor je alles nog beter kunt zien.

Maliebaan 70
3581 CV Utrecht
(030) 254 52 19
www.echobureau-utrecht.nl

Echo looks
Echolooks is al een aantal jaren gevestigd in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hier kun je terecht voor verschillende soorten pret-echo’s, waarbij met behulp van 2D/3D en zelfs met 4D techniek een kijkje wordt genomen in jouw buik. Bij een pret-echo wordt geprobeerd het gezichtje, de handjes en voetjes zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Wie weet of jouw kindje ook net even gaapt of zwaait!

Koekoekslaan 1
3430 EM Nieuwegein
(06) 40 87 26 34
www.echolooks.nl