Om je maximaal voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd, kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus. Je kunt kiezen voor verschillende cursussen zoals  zwangerschapsgyoga, -gymnastiek en haptonomie. De meeste cursussen beginnen rond week 25 van de zwangerschap. Het is zeker niet verplicht, maar het kan informatief en gezellig zijn om een cursus te volgen tijdens de zwangerschap. Kies vooral iets wat bij je past. Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen.

\r\n\r\nRealistische verwachtingen en vertrouwen
\r\nEen zwangerschapscursus schept realistische verwachtingen zorgt voor meer vertrouwen. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

\r\n\r\nBewust met je zwangerschap bezig zijn
\r\nHet doen van een cursus geeft je ook de mogelijkheid bewust met je zwangerschap bezig te zijn en écht tijd in je zwangerschap te steken. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werk, huishouden en het sociale leven een groot deel van jouw tijd opslokt.

\r\n\r\nPret-echo
\r\nEen andere manier om tijd aan je zwangerschap te besteden is het maken van een zogenaamde “pret-echo” van je kindje. Het uitgangspunt bij een pret-echo is het maken van duidelijke, voor jullie herkenbare beelden, in een gezellige en ontspannen sfeer. Na de 25e week van je zwangerschap kun je zelfs, als je kindje goed ligt, al zien op wie het lijkt!

De Nationale Echobon
Als je zwanger bent, is er bijna niets leuker dan dromen over het kindje dat op komst is. Iedere zwangere vrouw is benieuwd naar wat zich afspeelt in haar buik. De Nationale Echobon is dan het mooiste cadeau om te krijgen. In de intieme omgeving van een echopraktijk krijg je de kans om je kindje te zien groeien en bewegen. De Nationale Echobonnen is te besteden bij meer dan vijftig echopraktijken verdeeld over heel Nederland. Pretecho’s zijn er in verschillende vormen: van zwart-wit, 2D en full colour 3D beelden tot real-time bewegende 4D-opnamen.

www.echobon.nl

Echoburo Baby inzicht
Nu je zwanger bent probeer je je vast voor te stellen hoe jouw kindje zich beweegt en ontwikkeld in jouw buik. Een echo in bewegend 4D beeld geeft een goede indruk van de activiteiten van het kind en de omstandigheden in de baarmoeder. De echoscopiste zal de beelden voorzien van duidelijke uitleg en inhoudelijke informatie. Op deze manier wordt de eerste ontmoeting met jouw kindje een onvergetelijke ervaring.

Steege 5A
8102 SP Raalte
(0572) 370 030
www.babyinzicht.nl

BabyView
Tijdens de pret-echo bij BabyView wordt uitgebreid bekeken wat er op dat moment allemaal in jouw buik gebeurt. Zo kun je zien hoe jouw kindje in de baarmoeder ligt en dat het veel meer beweegt dan dat jij kunt voelen. Je ziet de armpjes en de beentjes bewegen en kunt misschien ook al ontdekken op wie het lijkt! Dit kan in 2D (het vertrouwde zwart/wit beeld) of in combinatie met kleurenbeelden in 3D/4D. Ook kun je het hartje horen en zal de echografiste je daarbij vertellen hoe vaak het klopt in een minuut.

Biezenkamp 62
8431 PV Oosterwolde
0516-521564
www.babyview.nl

Haptonomie Zwolle
Rond de twintigste week van de zwangerschap zijn de eerste bewegingen van je kindje voelbaar. Vanaf dat moment kun je beginnen met een cursus haptonimische zwangerschapsbegeleiding bij Haptonomie Zwolle. De cursus richt zicht op het contact met het nog ongeboren kindje en de toekomstige ouders, wat voor de meeste ouders een wonderlijke en bijzondere ervaring is. Verder krijg je veel praktische oefeningen en tips ter voorbereiding op de bevalling.

Jacob Catstraat 10
8023 AE Zwolle
(06) 21 27 33 93
www.haptonomie-zwolle.nl

Babyborne
De prenatale cursus van Babyborne biedt begeleiding bij de veranderende belastbaarheid van je lichaam als je zwanger bent. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elementen uit de klassieke zwangerschapsbegeleiding, Zwangerfit, yoga en haptonomie. Zo krijg je oefeningen en adviezen ter voorkoming van rug-, bekken- en bekkenbodem problemen en worden er ontspannings- en ademhalingsoefeningen gegeven. De cursus bevat tevens een partner avond om jou actief te kunnen steunen tijdens de bevalling.

Vedergras 7
7623 EW Borne
(074) 267 20 20
www.babyborne.nl

Samen bevallen
Zoals de naam al doet vermoeden bereidt de cursus Samen Bevallen jou en je partner samen voor op de geboorte van jullie kind. De cursus geeft jullie veel praktische informatie en leert je technieken die bij de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of tips hoe je je partner kunt helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen. De cursus wordt meestal bij een cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op www.samenbevallen.nl.

(06) 17 77 81 67
info@samenbevallen.nl

MAMZ!
MAMZ! biedt zwangerschapscursussen NatuurlijkZwanger, die je helpen om op een energieke en
natuurlijke wijze je voor te bereiden op je bevalling. De cursussen en workshops zijn praktisch
qua opzet en gebaseerd op westerse én oosterse beginselen. Handig: ook na de bevalling kun je bij MAMZ! terecht voor cursussen, workshops en coaching gericht op een gezond en evenwichtig herstel of het vinden van een nieuwe balans in je leven.

Locatie Utrecht
Oudegracht a/d Werf 243
3511NL Utrecht
www.mamz.nl