Om je maximaal voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd, kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus. Je kunt kiezen voor verschillende cursussen zoals  zwangerschapsgyoga, -gymnastiek en haptonomie. De meeste cursussen beginnen rond week 25 van de zwangerschap. Het is zeker niet verplicht, maar het kan informatief en gezellig zijn om een cursus te volgen tijdens de zwangerschap. Kies vooral iets wat bij je past. Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen.

\r\n\r\nRealistische verwachtingen en vertrouwen
\r\nEen zwangerschapscursus schept realistische verwachtingen zorgt voor meer vertrouwen. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

\r\n\r\nBewust met je zwangerschap bezig zijn
\r\nHet doen van een cursus geeft je ook de mogelijkheid bewust met je zwangerschap bezig te zijn en écht tijd in je zwangerschap te steken. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werk, huishouden en het sociale leven een groot deel van jouw tijd opslokt.

\r\n\r\nPret-echo
\r\nEen andere manier om tijd aan je zwangerschap te besteden is het maken van een zogenaamde “pret-echo” van je kindje. Het uitgangspunt bij een pret-echo is het maken van duidelijke, voor jullie herkenbare beelden, in een gezellige en ontspannen sfeer. Na de 25e week van je zwangerschap kun je zelfs, als je kindje goed ligt, al zien op wie het lijkt!

De Nationale Echobon
Als je zwanger bent, is er bijna niets leuker dan dromen over het kindje dat op komst is. Iedere zwangere vrouw is benieuwd naar wat zich afspeelt in haar buik. De Nationale Echobon is dan het mooiste cadeau om te krijgen. In de intieme omgeving van een echopraktijk krijg je de kans om je kindje te zien groeien en bewegen. De Nationale Echobon is te besteden bij meer dan vijftig echopraktijken verdeeld over heel Nederland. Pret-echo’s zijn er in verschillende vormen: van zwart-wit, 2D en full colour 3D beelden tot real-time bewegende 4D-opnamen.

info@echobon.nl
www.echobon.nl

Echocentrum Midden-Limburg
Voor zowel medische echo’s als pret-echo’s ben je hier aan het juiste adres. Echocentrum Midden-Limburg heeft de deskundigheid in huis die met name nodig is voor de belangrijke  twintig weken screeningsecho (SEO). Zwangere vrouwen die daarnaast een pret-echo willen kunnen in hetzelfde gebouw terecht bij het 3D Echocentrum. Als enige in Limburg gebruiken ze hier een HD Live techniek waarmee je in 2D, 3D of 4D beelden van je kindje krijgt in echte roze gladde tinten.

Lindelaan 48
6043 GN Roermond
(0475) 33 73 82
www.echocentrum-middenlimburg.nl

Echowonder Oirsbeek
Je bent zwanger! Een bijzondere tijd breekt aan. Een unieke kans om je wondertje live te bekijken met een pret-echo. Gediplomeerde echoscopistes met jarenlange ervaring maken de mooiste pret-echo’s met behulp van ultramoderne apparatuur. De foto’s die je meekrijgt worden op fotopapier geprint, zodat ze niet vervagen. Kies je voor een 2-3/4D echo, dan krijg je de foto’s ook in kleur afgedrukt.

Dorpstraat 92
6438 JX Oirsbeek
(046) 442 34 36
www.echowonder.nl

Echocentrum het Lichtpunt
Een ontmoeting met je kindje in zijn diverse ontwikkelingsstadia is heel bijzonder. Naast alle typen pret-echo’s in 2D, 3D of 4D biedt Echocentrum het Lichtpunt ook medische twintig weken screeningsecho’s (SEO) aan. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Bij  Echocentrum het Lichtpunt ben je verzekerd van een professionele medische echo in een warme, niet-klinische omgeving.
Dorpstraat 37
6361 EK Nuth
(06) 46 42 28 75
www.echocentrumhetlichtpunt.nl

Samen bevallen
Zoals de naam al doet vermoeden bereidt de cursus Samen Bevallen jou en je partner samen voor op de geboorte van jullie kind. De cursus geeft veel praktische informatie en leert je technieken die bij de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of tips hoe je partner jou kan helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen. De cursus wordt meestal bij een cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op samenbevallen.nl

(06) 17 77 81 67
www.samenbevallen.nl

Yoga with April
Zwangerschapsyoga is een mooie manier om je voor te bereiden op de bevalling, ook wanneer je nooit eerder yoga hebt beoefend. Met April besteed je aandacht aan de ontspanning van lichaam en geest, maar ook aan de voorbereiding van de geboorte van je kind. Kies voor yoga op het droge of in het warme water van Thermen Born. Ook voor een ontspannende zwangerschapsmassage kun je hier terecht.

Langereweg 21 A
6121 SB Born
(046) 485 67 91
www.yogawithapril.nl

Breathing 2 live
Zeker gedurende  je zwangerschap is ademen een manier om de balans in jezelf te vinden en te houden. Voor, tijdens en na de bevalling kun je ervaren dat ademen middels een open en verbonden ademhaling je enorm kan ondersteunen in het vinden van vertrouwen, rust en ontspanning. Als jij je lekker voelt, geef je dat door aan je baby. Een ademsessie bij Breathing 2 live is maatwerk en geheel afgestemd op de behoeften van jou en je partner.

Finlandstraat 1
6137 KV Sittard
(046) 452 69 57
www.breathing2live.nl

Geusseltbad
Als je zwanger bent wil je genieten van elk bijzonder moment. De eerste maanden kun je zonder problemen nog van alles doen, maar vanaf 4 à 5 maanden begint je lichaam flink te veranderen. Je buik neemt in omvang toe en sommige bewegingen kunnen onprettig zijn. In het water kun je echter vrijwel alle bewegingen probleemloos maken. Bovendien is zwemmen goed voor de bloedsomloop, het ontlast spieren en gewrichten en kan pijn verminderen. Iedere woensdagavond kun je in het Geusseltbad baantjes zwemmen of lekker dobberen in het water.

Discusworp 4
6225 XP Maastricht
(043) 350 45 00
www.geusseltbad.nl