Om je maximaal voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd, kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus. Je kunt kiezen voor verschillende cursussen zoals  zwangerschapsgyoga, -gymnastiek en haptonomie. De meeste cursussen beginnen rond week 25 van de zwangerschap. Het is zeker niet verplicht, maar het kan informatief en gezellig zijn om een cursus te volgen tijdens de zwangerschap. Kies vooral iets wat bij je past. Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen.

\r\n\r\nRealistische verwachtingen en vertrouwen
\r\nEen zwangerschapscursus schept realistische verwachtingen zorgt voor meer vertrouwen. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

\r\n\r\nBewust met je zwangerschap bezig zijn
\r\nHet doen van een cursus geeft je ook de mogelijkheid bewust met je zwangerschap bezig te zijn en écht tijd in je zwangerschap te steken. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werk, huishouden en het sociale leven een groot deel van jouw tijd opslokt.

\r\n\r\nPret-echo
\r\nEen andere manier om tijd aan je zwangerschap te besteden is het maken van een zogenaamde “pret-echo” van je kindje. Het uitgangspunt bij een pret-echo is het maken van duidelijke, voor jullie herkenbare beelden, in een gezellige en ontspannen sfeer. Na de 25e week van je zwangerschap kun je zelfs, als je kindje goed ligt, al zien op wie het lijkt!

De Nationale Echobon
Als je zwanger bent, is er bijna niets leuker dan dromen over het kindje dat op komst is. Iedere zwangere vrouw is benieuwd naar wat zich afspeelt in haar buik. De Nationale Echobon is dan het mooiste cadeau om te krijgen. In de intieme omgeving van een echopraktijk krijg je de kans om je kindje te zien groeien en bewegen. De Nationale Echobonnen is te besteden bij meer dan vijftig echopraktijken verdeeld over heel Nederland. Pretecho’s zijn er in verschillende vormen: van zwart-wit, 2D en full colour 3D beelden tot real-time bewegende 4D-opnamen.

info@echobon.nl
www.echobon.nl

Sicht verloskundig centrum
Steeds meer zwangere vrouwen willen echter graag een extra echo. Een echo die niet medisch noodzakelijk is en dus niet wordt vergoed; maar wel wordt gewenst! Daarom biedt Sticht verloskundig centrum jou de mogelijkheid om een pret-echo te maken. Bij een echo op verzoek zijn kinderen en “kijkers” natuurlijk van harte welkom. In elke echokamer staat een groot meekijkscherm, zodat iedereen de beelden goed kan zien. Na de echo kun je thuis alles nog eens rustig bekijken, want je krijgt een dvd en foto’s mee naar huis.

MCL route 26 (2e verdieping)
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
(058) 288 25 43
www.sichtfriesland.nl

Piepklein
Bij Piepklein kun je op eigen verzoek langskomen om een kijkje te laten nemen, ongeacht het aantal weken dat je zwanger bent. Het maakt daarbij niet uit waar je woont, welke verloskundige je hebt en of je wel of niet bij een gynaecoloog onder controle bent. Wanneer je eenmaal de 20 weken echo (SEO) hebt gehad, kun je kiezen voor een uitgebreide niet-medische echo, de ‘pret-echo’ dus. Wordt er bij deze niet-medische echo alsnog iets gevonden wat duidt op een afwijking, dan krijg je dit direct te horen en word je alsnog –indien mogelijk direct- doorverwezen naar de gynaecoloog.

Marowijnestraat 8G
8931 BT Leeuwarden
(058) 785 04 52
www.piepkleingeboortenetwerk.nl

BabyView Oosterwolde
Bij BabyView kijk je in alle rust, op een groot beeldscherm, naar de echobeelden van jullie kindje. Zo kun je zien hoe het kindje in de baarmoeder ligt en dat het veel meer beweegt dan dat jij kunt voelen. Je ziet de armpjes, de beentjes en het gezichtje. Natuurlijk krijg je een mooie fotoreportage mee in een mapje en een dvd om eenmaal thuis nog een keer zonder echografist terug te kijken. Een prachtige, blijvende herinnering aan je zwangerschap én voor jullie kindje later!

Biezenkamp 62
8431 PV Oosterwolde
(0516) 521 564
www.babyview.nl

Echopraktijk Tineke Oudwoude
In samenwerking met Fryske Plattelâns projecten is Echopraktijk Tineke Oudwoude gevestigd in de monumentale boerderij. Een gedeelte van de schuur is sfeervol verbouwd voor de praktijk. Hier kun je op eigen initiatief terecht voor 2D echo of 3D/4D. Per onderzoek reserveren zij ruim tijd voor u waarbij eventuele echografiebeelden op DVD kunnen wordt vastgelegd om thuis nog een keer rustig terug te kijken. Indien je het wenst is het ook mogelijk om alleen het geslacht van het kind te bepalen, mits de houding van je kindje het toelaat.

Foarwei 48
9294 KE Oudwoude
(0511) 450 705
www.echopraktijktineke.nl

Verloskundigcentrum Sneek
Als je al vroeg in de zwangerschap het geslacht van je baby wilt weten kun je bij  Verloskundigcentrum Sneek al vanaf 16 weken zwangerschap een geslachtsbepaling laten uitvoeren. Maar ook als je later in de zwangerschap nog eens wil kijken kun je een afspraak voor een echo maken bij een van de gekwalificeerde echoscopistes binnen de praktijk. Tevens is het mogelijk om een DVD opname van de echo te laten maken. Let op: bij Verloskundigcentrum Sneek worden alleen 2D echo’s gemaakt.

Van Giffenstraat 6
8601 EX te Sneek
(0515) 412 480
www.verloskundigcentrumsneek.nl

Eostra
Eostra verzorgt een korte, praktische cursus ‘Dat zal bevallen’. Hij bestaat uit twee individuele bijeenkomsten waarin een heldere uitleg wordt gegeven over de werking van je baarmoeder, de fases van de bevalling en het effect van verschillende bevallingshoudingen op het verloop van de geboorte. Ook krijg je informatie over het opstellen van een geboorteplan, over borstvoeding, de kraamtijd en over de speciale cursus ‘Dunstan Babytaal’. Ideaal in aanvulling op zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen of Centering Pregnancy.

Aesgewei 21
8647 SH Sibrandabuorren
(06) 29 04 67 23
www.eostra.nl

Fundera
Mindfulness helpt je bij het voorbereiden op de bevalling en het moederschap. Of je nu voor het eerst moeder wordt of voor de tweede of derde keer. Tijdens de training in Friesland krijg je praktische tools aangereikt die je in je dagelijkse leven kunt toepassen. Mindfulness leert je o.a.: bewust en ontspannen zwanger zijn en bevallen, accepteren van en omgaan gaan met veranderingen, ongemakken en pijn en contact te maken met je kindje in je buik. Zo kun je nog meer genieten van je zwangerschap en de periode erna.

Fabrykswei 39
9216 WR Oudega
(06) 50 49 60 99
www.fundera.nl

Hypnobirthing
In 1989 verscheen het boek ‘HypnoBirthing, A Celebration of Life’ van de Amerikaanse Marie F. Mogan. Sindsdien verovert HypnoBirthing de wereld. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is samengesteld om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. Zo wordt de geboorte weer de prachtige, veilige en vredige ervaring zoals die oorspronkelijk bedoeld is.

Voel je Goed centrum
Fonteinland 7
8913 CZ Leeuwarden
www.liefdevollegeboorte.nl

De Vroedschap
Via verloskundigenpraktijk de Vroedschap kun je je inschrijven voor een aantal die zowel in de praktijk als in de omgeving worden gegeven. Een daar van is de Cursus borstvoeding, gegeven door lactatiekundige Karine Akkermans. In één avond krijg je alle informatie die je nodig hebt om vol zelfvertrouwen een goede start te maken met borstvoeding. Ook wordt aandacht geschonken aan de meest voorkomende problemen bij borstvoeding. Voor meer informatie over de cursus en borstvoedingsbegeleiding van Karine Akkermans zie: www.lactatiekundige-friesland.nl.

Quadoelenweg 3
8431 LM Oosterwolde
(0516) 520 605
www.devriedschap.nl

Kraamzus
Tijdens de complete zwangerschapscursus van KraamZus word jij in zeven wekelijkse avondsessies bijgespijkerd over de bevalling, de kraamweek en borstvoeding. Van praktische benodigdheden tot omgaan met pijn tijdens de bevalling, van ademhalingsoefeningen en baarhoudingen tot het aanleggen van je baby aan de borst; alles komt aan bod. Voor alle drukbezette vrouwen die geen tijd hebben voor de complete cursus is er ook een last minute zwangerschapscursus van vijf bijeenkomsten. KraamZus is gevestigd in Joure, Leeuwarden, Drachten, Emmeloord, Hoorn, Alkmaar, Den Helder en Venlo.

www.kraamzus.nl

Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders VHZB
De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de verbinding tussen de ouders onderling en de ouders met het kindje. De begeleiding is voor een individueel ouderpaar en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie, wensen en eventuele problemen. De begeleiding bestaat uit vijf à zeven sessies vóór de geboorte, waarin de partner een actieve rol heeft. Na de geboorte komen de ouders met hun kindje nog een aantal maal bij de begeleider terug. Er is dan aandacht voor het geboorteverhaal en hoe het met de ouders en het kindje gaat. Nieuwsgierig? Kijk voor adressen bij jou in de buurt op www.vhzb.nl.

Fotografie Lydia
Het fotograferen van pasgeboren baby’s is heel speciaal en dat maakt deze vorm van fotografie ook zo bijzonder. Tijdens de workshop ‘Newborn fotografie’ laat fotografe Lydia jou zien hoe jij jouw pasgeboren wondertje straks het mooiste op de foto krijgt. Tijdens de een-op-een workshop van ongeveer drie uur ga je mee op locatie en leer je alle kneepjes van het vak. Na afloop zul je in de buurt van de shoot nog even napraten over de dag en krijg je een boekje mee met tips en trucs. Een handig naslagwerk om na deze workshop nog eens te raadplegen tijdens je eigen fotografiewerk.

Rengersweg 21
9062 EA Oenkerk
(06) 25 13 58 98
www.fotografielydia.nl

Samen bevallen
Zoals de naam al doet vermoeden bereidt de cursus Samen Bevallen jou en je partner samen voor op de geboorte van jullie kind. De cursus geeft jullie veel praktische informatie en leert je technieken die bij de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of tips hoe je je partner kunt helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen. De cursus wordt meestal bij een cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op www.samenbevallen.nl.

(06) 17 77 81 67
info@samenbevallen.nl