Om je maximaal voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd, kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus. Je kunt kiezen voor verschillende cursussen zoals  zwangerschapsgyoga, -gymnastiek en haptonomie. De meeste cursussen beginnen rond week 25 van de zwangerschap. Het is zeker niet verplicht, maar het kan informatief en gezellig zijn om een cursus te volgen tijdens de zwangerschap. Kies vooral iets wat bij je past. Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen.

\r\n\r\nRealistische verwachtingen en vertrouwen
\r\nEen zwangerschapscursus schept realistische verwachtingen zorgt voor meer vertrouwen. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

\r\n\r\nBewust met je zwangerschap bezig zijn
\r\nHet doen van een cursus geeft je ook de mogelijkheid bewust met je zwangerschap bezig te zijn en écht tijd in je zwangerschap te steken. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werk, huishouden en het sociale leven een groot deel van jouw tijd opslokt.

\r\n\r\nPret-echo
\r\nEen andere manier om tijd aan je zwangerschap te besteden is het maken van een zogenaamde “pret-echo” van je kindje. Het uitgangspunt bij een pret-echo is het maken van duidelijke, voor jullie herkenbare beelden, in een gezellige en ontspannen sfeer. Na de 25e week van je zwangerschap kun je zelfs, als je kindje goed ligt, al zien op wie het lijkt!

De Nationale Echobon
Als je zwanger bent, is er bijna niets leuker dan dromen over het kindje dat op komst is. Iedere zwangere vrouw is benieuwd naar wat zich afspeelt in haar buik. De Nationale Echobon is dan het mooiste cadeau om te krijgen. In de intieme omgeving van een echopraktijk krijg je de kans om je kindje te zien groeien en bewegen. De Nationale Echobon is te besteden bij meer dan vijftig echopraktijken verdeeld over heel Nederland. Pretecho’s zijn er in verschillende vormen: van zwart-wit, 2D en full colour 3D beelden tot real-time bewegende 4D-opnamen.

info@echobon.nl
www.echobon.nl

Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders VHZB
De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de verbinding tussen de ouders onderling en de ouders met het kindje. De begeleiding is voor een individueel ouderpaar en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie, wensen en eventuele problemen. De begeleiding bestaat uit vijf à zeven sessies vóór de geboorte, waarin de partner een actieve rol heeft. Na de geboorte komen de ouders met hun kindje nog een aantal maal bij de begeleider terug. Er is dan aandacht voor het geboorteverhaal en hoe het met de ouders en het kindje gaat. Nieuwsgierig? Kijk voor adressen bij jou in de buurt op vhzb.nl.

www.vhzb.nl

Baby Focus
Echopraktijk Baby Focus is sinds 2000 gevestigd in Almere en is gespecialiseerd in het maken van echo’s bij zwangere vrouwen. Het is de eerste visuele kennismaking met je baby een unieke ervaring. Verschillende activiteiten van de baby zoals drinken, duimen en oogbewegingen zijn op het echobeeld te zien. Je kunt nu zien en tegelijkertijd voelen hoe de baby zijn/haar armpjes en benen beweegt.

Televisieweg 2
1322 AC Almere
(036) 538 21 45
www.babyfocus.nl

Yoga voor vrouw en kind
De cursus ‘Zwangerschapsyoga en geboortevoorbereiding’ van Yoga voor vrouw en kind biedt je de mogelijkheid meer bewust te worden van lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens je zwangerschap. Gedurende de zwangerschapsperiode krijg je oefeningen om te ontspannen en het lichaam soepel en ontvankelijk te maken voor de geboorte van je baby. Als voorbereiding op de geboorte krijg je bekkenbodem- en ademoefeningen, verschillende manieren om de weeën op te vangen en leer je perstechnieken. Aangeraden wordt om een cursus van tien aaneengesloten lessen te volgen. Daarna kun je nog losse lessen volgen tot aan je bevalling.

molenkamp 14
3732 EV De Bilt
(06) 42 51 96 79
www.yogavoorvrouwenkind.nl

Zorggroep Almere
Ben je zwanger en op zoek naar een cursus waarin bewegen een belangrijke rol speelt? En wil je daarnaast voorlichting over zwangerschap, bevalling en kraambed? Doe dan mee aan de cursus Fit & Zwanger van Zorggroep Almere. Vooral vrouwen die voor hun zwangerschap aan sport deden hebben goede ervaringen met deze cursus. Neem voor meer informatie contact op via 0900 – 77 55 777 of schrijf je voor deze of een van de andere cursussen in via www.zorggroep-almere.nl.

Cursuslocatie:
Brede school Het Meesterwerk
El Grecostraat 171
1328 ST Almere

Yoga school Zeewolde
Bij zwangerschapsyoga doe je oefeningen voor kracht, souplesse en ontspanning. Er is veel aandacht voor diverse ademtechnieken, wat je kan helpen tijdens de bevalling. Maar ook is er aandacht voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het luisteren naar je intuïtie. Verder komen baarhoudingen en perstechnieken aan bod. Deze lessen zijn een goede voorbereiding op de bevalling maar ook bedoeld om optimaal te genieten van je zwangerschap. Je kunt al vanaf de 14e week van de zwangerschap starten.

Gildenveld 66
3892 DJ Zeewolde
(06) 46 19 29 94
www.yogaschoolzeewolde.nl

Samen bevallen
Zoals de naam al doet vermoeden bereidt de cursus Samen Bevallen jou en je partner samen voor op de geboorte van jullie kind. De cursus geeft jullie veel praktische informatie en leert je technieken die bij de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of tips hoe je je partner kunt helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen. De cursus wordt meestal bij een cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op www.samenbevallen.nl.

(06) 17 77 81 67
info@samenbevallen.nl