Om je maximaal voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd, kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus. Je kunt kiezen voor verschillende cursussen zoals  zwangerschapsgyoga, -gymnastiek en haptonomie. De meeste cursussen beginnen rond week 25 van de zwangerschap. Het is zeker niet verplicht, maar het kan informatief en gezellig zijn om een cursus te volgen tijdens de zwangerschap. Kies vooral iets wat bij je past. Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen.

\r\n\r\nRealistische verwachtingen en vertrouwen
\r\nEen zwangerschapscursus schept realistische verwachtingen zorgt voor meer vertrouwen. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

\r\n\r\nBewust met je zwangerschap bezig zijn
\r\nHet doen van een cursus geeft je ook de mogelijkheid bewust met je zwangerschap bezig te zijn en écht tijd in je zwangerschap te steken. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werk, huishouden en het sociale leven een groot deel van jouw tijd opslokt.

\r\n\r\nPret-echo
\r\nEen andere manier om tijd aan je zwangerschap te besteden is het maken van een zogenaamde “pret-echo” van je kindje. Het uitgangspunt bij een pret-echo is het maken van duidelijke, voor jullie herkenbare beelden, in een gezellige en ontspannen sfeer. Na de 25e week van je zwangerschap kun je zelfs, als je kindje goed ligt, al zien op wie het lijkt!

De Nationale Echobon
Als je zwanger bent, is er bijna niets leuker dan dromen over het kindje dat op komst is. Iedere zwangere vrouw is benieuwd naar wat zich afspeelt in haar buik. De Nationale Echobon is dan het mooiste cadeau om te krijgen. In de intieme omgeving van een echopraktijk krijg je de kans om je kindje te zien groeien en bewegen. De Nationale Echobon is te besteden bij meer dan vijftig echopraktijken verdeeld over heel Nederland. Pret-echo’s zijn er in verschillende vormen: van zwart-wit, 2D en full colour 3D beelden tot real-time bewegende 4D-opnamen.

info@echobon.nl
www.echobon.nl

Baby in Beeld
Je wilt het beste voor je baby, dus ook de beste medische en pret-echo’s. De gediplomeerde echoscopistes van Baby in Beeld nemen alle tijd om in een prettige sfeer jouw baby in beeld te brengen. Dankzij ultramoderne apparatuur is het mogelijk om al voor de geboorte uitgebreid naar je kindje te kijken en zelfs te luisteren. De mooiste tijd voor een 2D echo is tussen de twintig en 26 weken en voor een 3D of 4D echo tussen de 25 en 30 weken.

Thorbeckestraat 3
7742 AJ Coevorden
(06) 29 02 08 75
www.babyinbeeld.nl

INvision
Je bent zwanger! Een bijzondere tijd breekt aan. Een pret-echo geeft je de unieke kans om je baby live te bekijken. Je kunt kiezen voor een 2D, 3D of 4D echo. Je krijgt altijd foto’s mee en je kunt de echo laten opnemen op DVD. Zo kun je thuis nagenieten van het wonder dat zich in jouw buik afspeelt.

Boermarkeweg 60
7824 AA Emmen
(0591) 69 13 39
www.invisionecho.nl

Echostudio Kiekeboe
De echoscopist van Kiekeboe heeft meer dan twintig jaar ervaring met zwangerschapsecho’s. Laat hier een pret-echo maken in 2D of 3D en krijg foto’s en een DVD mee naar huis. De echoscopist neemt alle tijd om je baby mooi in beeld te brengen en al je vragen te beantwoorden. Ook in de avonduren en het weekend ben je van harte welkom. Voor kleine kinderen is er een speelhoekje, zodat je zelf rustig van de pret-echo kunt genieten.

Hoofdweg 44
9333 PC Langelo
(0592) 86 56 31
www.echostudiokiekeboe.nl

Zwangerschapsyoga Roden
Je zwangerschap is een bijzondere periode waarin een klein mensje in je buik groeit. Doordat de baby in jouw buik zit, is er altijd een bepaald contact. Elke beweging voel jij, maar de baby heeft ook precies door waar jij mee bezig bent. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga in Roden geef je volledige aandacht aan beweging, ademhaling en lichaamshouding. Je leert volledig te ontspannen en naar je lichaam te luisteren. Verder kun je er terecht voor cursussen in babymassage, zodat je ook na de bevalling één blijft met je kindje.

J.P. Santeeweg 88
9312 TB Nietap
(06) 40 70 66 64
www.yoga-leek-roden.nl

Samen bevallen
Zoals de naam al doet vermoeden bereidt de cursus Samen Bevallen jou en je partner samen voor op de geboorte van jullie kind. De cursus geeft veel praktische informatie en leert je technieken die bij de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of tips hoe je partner jou kan helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen. De cursus wordt meestal bij een cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep. Kijk voor cursussen bij jou in de buurt op samenbevallen.nl

(06) 17 77 81 67
www.samenbevallen.nl

Baby Interactie
Zwangerschapsyoga is de weg tot een ontspannen zwangerschap en bevalling voor moeder en kind. De yogalessen helpen je bij het vinden van balans bij de veranderingen die je lichaam ondervindt tijdens de zwangerschap. In de cursus wordt aandacht besteed aan ademhalingstechnieken, de conditie van het lichaam, massage en ontspanning. Er vinden ook enkele partneravonden plaats, waarbij vooral aandacht wordt besteed aan het samen opvangen van weeën.

Taurus 23
9405 RG Assen
(0592) 461 074
www.zwangerschapsyoga-assen.nl

Praktijk Sandra
Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op je bevalling en de zorg voor je kindje? Bij Praktijk Sandra kun je cursussen volgen met actuele informatie. Jij en je partner krijgen een goed inzicht in de bevalling en jullie krijgen handvatten aangereikt die je tijdens je bevalling kunt gebruiken. Vaak wordt hierdoor het vertrouwen in jezelf vergroot en is de kans op een goede bevalling groter. Sandra leert je daarnaast hoe je een rustgevende massage aan je baby kunt geven als hij eenmaal ter wereld is gekomen.

Hoofkade 5
9524 PK Buinerveen
(0599) 21 22 74
www.praktijksandra.nl