Ga je na je bevalling weer aan het werk? Dan wil je zeker zijn dat jouw kindje in goede handen is. Vaak zal je kind een aantal jaar gebruikmaken van de opvang en bij die keuze ga je niet graag over één nacht ijs.

\r\n\r\nVormen kinderopvang
\r\nEr zijn verschillende vormen van kinderopvang: kinderdagverblijven, oftewel crèches, gastouderopvang en naschoolse en buitenschoolse opvangcentra (BSO). De keuze voor opvang die je maakt is heel persoonlijk; iedere ouder heeft eigen voorkeuren en elk kind is anders. Elke vorm van kinderopvang legt ook weer eigen accenten.
\r\n\r\nDe vraag wat het beste is voor jouw kindje kun je het beste zelf beantwoorden. Bespreek met je partner wat jullie van belang vinden in de opvoeding van je kind en wat je verwacht van de kinderopvang als partner in de opvoeding.

\r\n\r\nOriënteren in de omgeving
\r\nOriënteer je op de kenmerken van goede kinderopvang en zoek uit wat de mogelijkheden zijn in jouw woonomgeving. Op internet vind je veel vergelijkingssites per postcodegebied  en informatie over de mogelijkheden bij jou in de buurt. Is er informatie over de openingstijden en het pedagogisch beleid? Over de tevredenheid van ouders? Staat het inspectierapport op de website van de organisatie?

\r\n\r\nBezoek de locatie
\r\nGa op een paar plaatsen kijken voordat je een besluit neemt en luister goed naar je gevoel. Hoe is de sfeer, hoe gaan de leidsters met de kinderen om, ogen de kinderen tevreden? Vraag ook hier om referenties. Je kunt bijvoorbeeld ouders die je tegenkomt, vragen naar hun ervaringen.

Het Bloemenkind
Kinderdagverblijf Het Bloemenkind in Leeuwarden is kleinschalig, vertrouwd en sfeervol en biedt opvang gedurende het hele jaar, met uitzondering van nationale feestdagen. Het team speelt zoveel mogelijk in op de wensen en behoeften van kinderen en de ouders. De opvoedingssituatie sluit niet alleen aan op de thuissituatie maar is ook aanvullend. Kinderen worden gestimuleerd om zich zelf te zijn. Spelenderwijs kunnen ze met anderen door een variatie aan spelmateriaal en activiteiten hun eigen mogelijkheden ontplooien.

Engelsestraat 50b
8913 BJ Leeuwarden
(058) 844 04 85
www.kdvbloemenkind.nl

Kinderwoud
Kinderwoud Kinderopvang is een stichting met ruim veertig jaar ervaring in kinderopvang. Op de circa veertig locaties en gastouderopvang in Noord Nederland worden er elke week bijna 5.000 kinderen opgevangen. Kinderwoud biedt kinderopvang met een eigen gezicht. Geborgenheid, eigenheid en zelfontplooiing zijn daarbij de uitgangspunten. Vanuit deze werkwijze kan jouw kind zich op een natuurlijke wijze verder ontwikkelen.

Facilitair Bureau
Trambaan 1E (Gebouw Werk State)
8441 BH Heerenveen
(0513) – 610 825
www.kinderwoud.nl

Dag en Dou
Die ene vergadering loop uit, je werkt op oproepbasis, de gastouder is plotseling uitgevallen of er is een vrije dag op school; allemaal situaties waarin de traditionele kinderopvang niet kan helpen. Voor dag en Dou kan dat wél. Van half zes ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds is jouw kind hier van harte welkom. Zij zorgen voor ontbijt, lunch, eventueel het diner, uitdagende activiteiten op basis van leuke maandelijkse thema’s en het eventueel halen en brengen naar school, peuterspeelzaal of sportclub.

Bareldsburglaan 4 – 5
8431 AM Oosterwolde
(0516) 820 980
www.dagendou.nl

Kinderdagverblijf Us Twadde Thús
De dagopvang van Us Twadde Thús is geopend op maandag t/m vrijdag van 6.30 tot 19.00 uur. Hier kan je kindje al vanaf zes weken terecht. Uniek aan Us Twadde Thús is dat je hier geen vaste dagdelen hoeft af te nemen, maar het minimum aantal uren uit een pakket waar je voor kiest. Je kind kan op elk uur van de dag gehaald en gebracht worden, behalve tijdens de lunch van 11.30 tot 12.30 uur. Fijn: de leidsters praten zowel Fries als Nederlands tegen de kinderen.

t Suderhiem 35-10
9203 HS Drachten
(0512) 381 092
www.ustwaddethus.nl