De kinderopvangorganisaties hanteren vaak wel vergelijkbare tarieven. Maar let op. Het kan enorm verschillen wat je voor die prijs krijgt. Denk aan het aantal uur opvang per dag, het aantal weken opvang in het jaar, moet je zelf luiers meenemen, of voeding meenemen? Kom niet voor verrassingen te staan.

Een bijdrage in de kosten van het rijk (Kinderopvangtoeslag)
Gaan je kinderen naar een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang of een gastouder? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag. In elk geval moet het kinderopvangcentrum of de gastouder geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen en van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Je kunt alleen toeslag krijgen voor gewerkte uren (rekening houdend met reistijd en verplichte pauzes) van de minst verdienende en voor maximaal 230 uur per maand per kind. Er geldt ook een maximum uurtarief.

Een proefberekening maken
Wil je weten hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op toeslagen.nl

Kinderopvangtoeslag aanvragen
Kinderopvangtoeslag vraag je aan op toeslagen.nl. Bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag heeft de Belastingdienst/ Toeslagen een verwerkingstijd van 8 weken nodig. Vraag achteraf kinderopvangtoeslag aan? Dan kun je alleen nog toeslag krijgen als je dat doet binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag de kinderopvangtoeslag daarom op tijd aan. Wijzigingen kun je wel achteraf doorgeven.

Tip
Wacht niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis!