Je kindje is als hij nog klein is veel vatbaarder voor allerlei bacteriën en virussen. Om ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk ziek wordt, krijgt hij inentingen tegen de meest voorkomende kinderziekten. De naam ‘kinderziekten’ bestaat niet voor niks. Deze ziekten komen vooral bij kinderen voor, zijn zeer besmettelijk en wanneer je de ziekte hebt gehad ben je (meestal) je leven lang immuun.

Er is een verschil tussen een virale en een bacteriële kinderziekte. Een virale ziekte krijg je door besmetting met een virus, hier zijn bijna geen medicijnen voor te geven. Als je kind een virusinfectie heeft gehad bouwt hij vaak wel weerstand hiertegen op. Bij een bacteriële infectie kun je je kind antibiotica toedienen.

De bof
De bof is een virusziekte die in vochtdruppeltjes in de lucht zit. Door hoesten en niezen wordt het virus verspreid. Door de bof zwellen de oorspeekselklieren op en dat geeft je kind ‘hamsterwangen’. Je kind krijgt bovendien last van hoofdpijn, pijnlijke klieren, koude rillingen en koorts. De bof duurt tussen de vijf en tien dagen. Als je kindje veertien maanden is wordt hij hier tegen ingeënt. Door de vaccinatie komt de bof in Nederland vrijwel niet meer voor.

Difterie
Difterie is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte. De ziekte komt via de luchtwegen in het lichaam en veroorzaakt een witgrijs vlies achter in de keel. Door dit vlies kan je kind moeilijk ademhalen. De gifstoffen van de infectie kunnen de stembanden, het hart en het zenuwstelsel aantasten. Symptomen van de ziekte zijn verkoudheid, keelpijn, afscheiding uit de neus en een hese stem. Ook deze bacterie komt zelden voor in Nederland door het uitgebreide vaccinatieprogramma.

Hersenvliesontsteking
De hersenen worden beschermd door een vlies. Wanneer dit vlies ontstoken raakt, heet dat een hersenvliesontsteking, meningitis of nekkramp. Door de ontsteking wordt het centrale zenuwstelsel aangetast. In eerste instantie lijkt het erop dat je kind griep krijgt: hoofdpijn, misselijkheid en koorts volgen elkaar in snel tempo op. Wanneer je kindje gedurende de dag steeds zieker wordt, is de kans op hersenvliesontsteking aanwezig. Belangrijke symptomen zijn nekstijfheid, waarbij je kindje zijn nek moeilijk of niet naar voren kan buigen. Ook verwardheid, sufheid of huilen bij elke beweging hebben een onmiddellijke reactie nodig. Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. De besmetting met een bacterie is de meest gevaarlijke vorm van de ziekte. Als je niet zeker bent of je kind alleen een griepje onder de leden heeft, schakel dan altijd de huisarts in.

Kinkhoest
Kinkhoest is een sterk besmettelijke bacteriële infectie aan de luchtwegen. De bacterie zorgt voor een krampachtige hoest die weken kan aanhouden. Soms moeten kinderen hier zelfs van braken. De bacterie scheidt een toxine af, hierdoor vormt zich soms een dik slijm. Kinkhoest is te herkennen aan de combinatie van een zware hoestaanval met gierende ademhaling. Kinderen worden wel ingeënt tegen kinkhoest, maar dit vaccin is niet volledig toereikend. Soms kan je kind dus alsnog besmet raken met de bacterie. Tussen de hoestaanvallen door voelt je kind zich meestal niet echt ziek. Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Pas na vier weken hoor je de specifieke hoest. Wanneer dit zo is, is de besmettelijkheid al voorbij. Het kan dus zijn dat je kind ook anderen heeft besmet.

Mazelen
Rode vlekjes over het hele lichaam zijn kenmerkend voor mazelen. Vroeger kreeg elk kind deze, tegenwoordig worden zij hiervoor ingeënt en komen mazelen amper voor. Mazelen worden veroorzaakt door een virus en zijn zeer besmettelijk. Al voordat de typische vlekjes zichtbaar zijn, is je kindje besmet. Het begint met overgevoeligheid voor licht, sufheid, koorts, rooddoorlopen ogen en een loopneus. Als je kind mazelen heeft gehad, is hij de rest van zijn leven beschermd tegen de ziekte.

Polio
Ook deze virusinfectie lijkt in eerste instantie op griep. Veelvoorkomende verschijnselen zijn koorts, maagpijn, diarree en spierpijn. In sommige gevallen blijft het hierbij, maar het kan ook zijn dat de spierpijn doorzet waardoor er een hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen ontstaan. Het virus wordt overgedragen door direct contact met besmet speeksel. Via de mond komt het virus in de bloedbaan en vervolgens in het centrale zenuwstelsel. Ook tegen dit virus worden kinderen op zeer jonge leeftijd ingeënt.

Rodehond
Voor kinderen is rodehond een onschuldige ziekte. Deze virusinfectie veroorzaakt een lichte temperatuurverhoging. Typische kenmerken zijn verder een loopneus, rode uitslag en opgezette lymfeklieren. De uitslag kan gaan jeuken. Rodehond geneest vanzelf. Wanneer je kindje twaalf maanden is, wordt hij hiertegen ingeënt. Voor zwangere vrouwen kan rodehond echter wel gevaarlijk zijn. Het is daarom altijd verstandig aan je omgeving te melden dat je kindje ziek is.

Roodvonk
Roodvonk is een bacteriële infectie in de keelholte en ontstaat plotseling. Wanneer je kindje hier last van krijgt, heeft hij keelpijn en snel oplopende koorts. Ook is hij dan flink verkouden. Daarna verspreiden rode puntjes zich over het hele lichaam, behalve het gebied rond de mond. De ziekte is niet erg besmettelijk en de huisarts kan het behandelen met antibiotica.

Waterpokken
Waterpokken is een hele besmettelijke ziekte die door een virus wordt overgebracht. Veel jonge kinderen worden met deze ziekte besmet. Op de huid en in de mond verschijnen rode bultjes met kleine en grotere blaasjes. In die blaasjes zit vocht en als het blaasje knapt ontstaat er een korstje. Deze blaasjes jeuken heel erg. Bij extreme jeuk kan mentholzalf helpen. Als je kind een blaasje kapot krabt kunnen er lelijke littekens ontstaan. Pas wanneer het laatste korstje is ingedroogd, is je kindje niet meer besmettelijk. Complicaties zijn er bij gezonde kinderen eigenlijk niet. Soms worden de jeukende plekjes door een bacterie geïnfecteerd omdat je kind er te veel aan krabt. Is je kindje net geboren en heb je als moeder nooit de waterpokken gehad? Pas dan goed op. Als je als moeder vier dagen voor de bevalling tot twee dagen na de geboorte waterpokken krijgt, kan dit levensbedreigend zijn voor je pasgeboren baby. Je moet dan ook meteen met je kindje naar het ziekenhuis. Voor oudere baby’s is waterpokken niet gevaarlijk.

Vijfde ziekte
De vijfde ziekte is een virusinfectie. De besmettelijkheid is niet zo erg als bij waterpokken. Kenmerkend zijn de felrode wangen van je kindje en de bijbehorende koorts. De huid rond de mond blijft er normaal uitzien. Eigenlijk lijkt het er op dat je kind een harde klap op zijn wangen heeft gehad. Na een aantal dagen krijgt hij ook uitslag op zijn romp en armen. De ziekte is voor kinderen vrij onschuldig, maar ook deze ziekte kan complicaties opleveren voor zwangere vrouwen.

Zesde ziekte
Deze infectie is vrij algemeen en wordt door een virus veroorzaakt. Je kindje krijgt plotseling hoge koorts, die kan oplopen tot boven de veertig graden. Behalve koorts zijn er geen duidelijk aanwijsbare symptomen die door nader onderzoek worden gevonden. Sommige kinderen krijgen oorpijn en opgezette klieren in de hals. Na drie dagen verdwijnt de koorts en komt daarvoor in de plaats komt een lichte uitslag in het gezicht en op de romp.