Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het zal dan ook weleens voorkomen dat je kindje zich bezeert. Voor verschillende verwondingen zijn verschillende behandelingen nodig. We hebben er diversen op een rijtje gezet.
Vallen
Door vallen kan een kind een kneuzing oplopen. Het getroffen lichaamsdeel vertoont een zwelling en later soms een blauwe plek. Bewegen is pijnlijk, maar in beperkte mate wel mogelijk.
Eerste hulp bij kneuzing:
- koel tien tot vijftien minuten het gekneusde of verstuikte lichaamsdeel onder de koude kraan;
- houd het lichaamsdeel stil en hoog;
- leg een drukverband aan (dit leer je op een EHBO-cursus);
- neem, bij twijfel of het een kneuzing of een botbreuk betreft, contact op met een arts. Ook kan door het vallen een wond zijn ontstaan.
Eerste hulp bij kleine wonden/schaafwonden:
- spoel de wond schoon met kraanwater;
- dek het wondje af met een wondpleister of met steriel gaas en een kleefpleister;
- ververs elke dag de pleister of het verbandje;
- een schaafwond kan het beste drogen aan de lucht (gaasjes of pleisters gaan aan de wond plakken). Ga bij grote schaafwonden naar de huisarts.
Eerste hulp bij grotere wonden:
- raak de wond niet aan en maak deze niet schoon;
- dek de wond af met een (wond)snelverband of met steriel gaas, synthetische watten, een elastische hydrofiele zwachtel en kleefpleister of eventueel met een schone doek (theedoek of zakdoek);
- schakel professionele hulp in.
Vergiftiging
Een vergiftiging is gemakkelijk opgelopen. Medicijnen, tabak, knoopbatterijen, giftige bessen en planten zijn allemaal dingen die kinderen zomaar in hun mond kunnen stoppen. Ook het drinken van huishoudelijke producten, zoals schoonmaakazijn, lampolie en ammonia, komt regelmatig voor. Schakel bij vergiftigingen altijd professionele hulp in.
Eerste hulp als je kind niet suf is
Bij bijtende stoffen:
• Water laten drinken en mond spoelen.
• Wek het braken niet op.
Bij petroleumproducten:
• Laat je kind niet drinken.
• Wek het braken niet op.
Bij overige stoffen:
• Laat je kind niet drinken.
• Wek het braken wél op.
Eerste hulp als je kind suf is:
• Nooit laten drinken.
• Laat een ambulance komen.
• Neem de stof en/of de verpakking mee.
Verbranding
Er zijn drie gradaties van verbranding.
- Eerstegraads: de huid is rood, licht gezwollen en pijnlijk. Er zijn geen blaren of ontvellingen. Deze wonden herstellen meestal binnen enkele dagen.
- Tweedegraads: de huid is rood, gezwollen en pijnlijk en vertoont blaren. Wanneer de blaren kapot zijn, ziet de wond er nat uit.
- Derdegraads: de huid is grauwwit (gekookt) of zwart (verkoold). De brandplek zelf is niet pijnlijk, de omgeving wel.
Eerste hulp bij verbranding:
- Koel de brandwond ongeveer tien minuten met bij voorkeur zacht stromend, lauw leidingwater. Heb je dit niet: koud water is beter dan niet koelen. Zet de straal nooit direct op de wond.
- Houd je kind zo vast dat hij niet zelf aan de brandwonden kan komen, in verband met infectie en beschadiging van de brandwond.
- Houd, als dat kan, het verbrande lichaamsdeel hoog in verband met zwelling.
- Dek na het koelen een tweede- of derdegraads brandwond af met een gemetalliseerd verband (plakt niet aan de wond) of steriel gaas. Of anders met een schone theedoek, servet of zakdoek.
- Laat blaren intact.
- Bescherm je kind tegen afkoelen, bijvoorbeeld met dekens.
Voor meer EHBO-tips en adviezen neem je een kijkje op www.rodekruis.nl/ehbo. Hier vind je ook meer informatie over de workshop EHBO aan baby’s en kinderen. In deze workshop oefen je in drie uur tijd de Eerste Hulp bij de meest voorkomende baby- en kindongevallen.