Tijdens het opgroeien krijgt je kindje jullie waarden en normen mee. Temperament is echter aangeboren. Hoe is jouw kindje? Gesloten, open, meegaand of juist bazig?
Gesloten kind
Als je op visite gaat komt hij bij je zitten en kijkt de kat uit de boom. Het liefst zit hij alleen in een hoekje te spelen en mengt zich niet in de groep. Het is vaak een stil kind waar je niet makkelijk hoogte van krijgt. Allemaal kenmerken van een gesloten kind.
Toch hebben ze, misschien ongemerkt en onverwacht, een rijke belevingswereld. Je zou kunnen denken dat een gesloten kind zich onprettig voelt, maar dat hoeft helemaal niet. Sommige kinderen voelen namelijk intuïtief aan wanneer ze te veel indrukken opdoen en sluiten zich dan makkelijk af van hun omgeving.
Vind je dat je kind te gesloten is, dan kun je daar wat aan doen. Doe dingen samen. Doe spelletjes, lees boekjes en knuffel hem; zo nodig je een kind uit om zich meer te openen. Bijna alle kinderen vinden dat uiteindelijk heerlijk en zo zijn ze minder bezig met wat er zich van binnen afspeelt.
Mocht het voorkomen dat je kindje weer een fase krijgt waarin hij helemaal in zijn schulp kruipt, wees dan niet ongerust. Vooral als ze net gaan staan en lopen kan dit voorkomen. Hun wereld wordt dan groter en ze kunnen zich dan onveilig voelen. Bied hem warmte en veiligheid en het gaat vanzelf weer over.
Open kind
Je zit in de tram en je kindje flirt met iedereen. Op straat lacht hij naar elke voorbijganger en met de visite maakt hij ook makkelijk contact. Als hij boos, verdrietig of vrolijk is kun je dat zonder moeite van zijn gezicht aflezen. Hij is erg lichamelijk en ondernemend, soms zelfs té. Herken je je kindje hierin, dan heb je een open kind.
Een open kind doet vaak zoveel indrukken op dat hij niet weet wat hij ermee moet. Dan kan het voorkomen dat je kind heel druk is. Je kunt hier het best op reageren door rust te creëren. Leg hem stap voor stap uit wat jullie gaan doen; dit geeft geestelijke rust. Voor de lichamelijke rust kun je hem het beste even knuffelen.
Een open kind kun je beter niet altijd zijn gang laten gaan. Je doet er beter aan hem (onderweg) dicht bij je te houden zodat hij zich veilig en beschermd voelt. Als je een avondje op stap gaat en je wilt hem bij iemand laten logeren, bekijk dan eerst hoe hij zich daarbij voelt. In sommige gevallen is het geen probleem maar het kan ook zijn dat hij drukker wordt door alle nieuwe indrukken.
Meegaand kind
Lief, aandoenlijk, sociaal en schattig gaan misschien voor veel kinderen op. Meegaande kindjes gaan hier erg ver in. Andere kindjes bepalen altijd wat ze gaan ‘spelen’ en ze sputteren nooit tegen. Soms heeft hij ineens een moment dat hij heel kwaad wordt. Dit is een goed teken want dat betekent dat alles wat hij voor zichzelf heeft gehouden, er uiteindelijk wel uitkomt.
Ze laten altijd de kaas van hun boterham eten en als ouder zou je willen dat ze wat assertiever zouden zijn. Je kunt je kind leren assertiever te zijn door met hem te stoeien. Meegaande kindjes houden hier niet van en ruzietjes zullen ze dan ook altijd vermijden. Door flink (maar wel voorzichtig) te stoeien leer je hem van zich af te bijten. En zo ontlaadt hij meteen die opgekropte kwaadheid.
Een andere leuke en goede oefening: ga op je rug liggen met je voeten in de lucht. Leg je kind op je voeten en wiebel hem zachtjes heen en weer. Laat hem vervolgens ineens (maar wel zachtjes) op je buik vallen. Dat is leuk voor jullie beiden en leerzaam voor je kind.
Neem je weerloze kind niet altijd en meteen in bescherming, want zo leert hij nooit voor zichzelf opkomen. Het zal moeilijk zijn om toe te kijken, maar het is echt het beste voor jouw kleintje. Het is ook goed om hem een keer bij iemand anders achter te laten.
Het baasje
“Ik wil het, ik wil het, ik wil het!”, “Nee, ik doe het niet!”, “Ik doe het lekker toch!”, “Jij doet dat!”. Zijn dit bekende uitspraken? Staat jouw kleintje ook de hele boel te dirigeren en komen flexibiliteit en meegaandheid niet in zijn woordenboek voor? Dan heb je te maken met een echt baasje.
Een krachtige persoonlijkheid met ondernemende en expressieve uitingen. En daar moet je mee oppassen, al lijkt hij nog zo lief. Bij deze kinderen is het nog belangrijker duidelijk, helder en consequent te zijn. Nee is nee en ja is ja. Verander je vaak van mening na het drammen, dan zal je kind de baas blijven spelen en niet meer luisteren naar ‘het mag niet’. Verberg je glimlach en wees streng, hoe moeilijk dat ook is.
Blijft je kind zijn zin doordrammen, zwicht dan niet voor je kleine manipulatieve kind. Zeg ‘nee’ en laat het hem voelen door ook een serieus ‘nee-gezicht’ te trekken. Het is vervelend om dit constant te blijven doen, maar het is nodig. Besef dat jouw ‘baasje’ ook vele leuke kanten heeft door zijn krachtige persoonlijkheid en dat weegt natuurlijk vele malen zwaarder dan zijn minder leuke kanten.