Na de geboorte van jouw kindje komt er een kraamverzorgster op bezoek. Maar na een paar dagen is ze toch echt weg en vraag je je misschien af hoe je nu moet weten wat je allemaal moet doen. Dan kun je bij het consultatiebureau terecht voor al je vragen.
Functies
Het consultatiebureau heeft grofweg twee functies: controleren hoe het met het welzijn van je kind is gesteld en of alles goed groeit en antwoord geven op eventuele vragen die je hebt. Hier hoef je niets voor te doen. Zodra je je kindje hebt aangemeld bij de burgerlijke stand, krijgt het consultatiebureau daar vanzelf melding van. Binnen één week na de geboorte staan ze bij je op de stoep.
Voeding
De eerste afspraak op het consultatiebureau is waarschijnlijk wanneer je baby vier weken oud is. Behalve als je borstvoeding geeft, zul je met een week of twee misschien al een keer langskomen. Omdat je bij borstvoeding moeilijker kunt zien of je baby voldoende voeding binnenkrijgt, kun je hem op het consultatiebureau alvast een keer wegen. Maar ook als je flesvoeding geeft, kun je met vragen zitten. Welke voeding je ook geeft, in de eerste weken heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Het consultatiebureau kan je antwoord geven op vragen over borstvoeding, flesvoeding, eerste hapjes, vitamines en of je baby voldoende binnenkrijgt en groeit.
Slapen
Eén van de dingen waar de meeste kersverse moeders tegen aanlopen, is het ritme van de baby. Hij wil bijvoorbeeld alleen maar overdag slapen en is ’s nachts klaarwakker, net als jij eens even lang wilt doorslapen. Geen enkele baby is hetzelfde, maar op het consultatiebureau kunnen ze je advies geven over hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Verzorging
Zelf ga je het liefst elke dag onder de douche en wil je er zo goed mogelijk uit zien. Maar hoe zit het nu met je baby? Kun je die hetzelfde verzorgen als jezelf en waar moet je op letten?
Medisch
Niet alleen de dagelijkse verzorging van je baby is belangrijk. Ook met dingen waarvan je je afvraagt of het normaal is dat je baby er last van heeft, kunnen ze je op het consultatiebureau helpen. Ze kunnen je vertellen of het kwaad kan en hoe je de kwaal het beste kunt verzorgen.
Ontwikkeling
De belangrijkste taak van het consultatiebureau is het volgen van de ontwikkeling van je kind. Daarnaast onderzoeken ze de oren, ogen, kennis, spraak en motoriek van je kind. Zelf kun je ook de ontwikkeling van je kind volgen in het Groeiboek, dat je bij het huisbezoek van de wijkverpleegkundige krijgt.
Ouderschap
Nu je een baby hebt, ben je niet alleen verantwoordelijk voor hem. Ook zelf zul je waarschijnlijk moeten wennen aan het ouderschap. Je vraagt je misschien wel af of je het goed doet en of het wel normaal is zoals jij je voelt. Ook met die vragen kun je terecht op het consultatiebureau.