Om ervoor te zorgen dat je baby gezond ter wereld komt, kun je zelf een aantal maatregelen nemen. Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook al in de periode die daaraan voorafgaat.

Preconceptiezorg
Preconceptiezorg begint vóór je zwangerschap. Je krijgt advies over je gezondheid en die van je aanstaande kindje. Er zijn artsen en verloskundigen die je kunnen begeleiden. Een aantal verloskundigenpraktijken heeft een speciaal spreekuur. Je kunt hier terecht wanneer je nog niet zwanger bent. Tijdens dit spreekuur wordt onder andere voorlichting gegeven over zwangerschap en gezondheid. Een verwijzing van de huisarts is hiervoor niet nodig.

Koffie
Een kopje koffie is voor veel mensen een vast ochtend-, middag- of avondritueel. Toch heeft koffie invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Bij meer dan vier kopjes koffie per dag doe je er al langer over om zwanger te worden. Daarbij verhoogt koffie de kans op een miskraam. Thee en cola bevatten de helft minder cafeïne en zijn dus minder schadelijk dan koffie. Dat betekent niet dat je onbeperkt cafeïnevrije koffie kunt drinken, dit is namelijk ook schadelijk.

Alcohol
Gezellig met vrienden een borreltje drinken is voor de meeste mensen heel normaal. Wanneer je zwanger wilt raken is het verstandig dat beide partners weinig tot geen alcohol drinken. Bij meer dan twee alcoholische consumpties per dag heeft alcohol effect op de zaadcellen van de man en de vruchtbaarheid van de vrouw. Tijdens de zwangerschap is alcohol schadelijk voor je ongeboren baby. Bij vier alcoholische consumpties per week is de ongeboren baby minder beweeglijk en is er minder hersenactiviteit. Ook de kans op een miskraam neemt fors toe.

Roken
Roken is niet goed voor je eigen gezondheid en dus ook niet voor je ongeboren baby. Roken vermindert daarbij ook nog eens de vruchtbaarheid. Bij vijftien sigaretten per dag halveert per maand de kans op een zwangerschap. Ook de rokende man heeft slechter zaad en minder spermacellen. Hierbij geldt dat de schadelijke effecten ‘in rook opgaan’. Wanneer je rond de bevruchting stopt met roken heb je net zoveel kans op een gezonde baby als een niet-roker.

Sporten
Overmatig sporten kan ook de vruchtbaarheid verminderen. Dit geldt vooral voor vrouwen die een wedstrijdsport beoefenen en hiervoor veel moeten trainen. Bij topsport kan het voorkomen dat je last krijgt van menstruatieproblemen. Er wordt dan te weinig oestrogeen en progesteron aangemaakt of de eisprong kan uitblijven.

Stress
Alledaagse stress als boodschappen doen, het huishouden of andere zorgen kunnen in de eerste drie maanden van je zwangerschap invloed hebben op je baby. Stress verhoogt de kans op een te lichte baby. Steun van je partner en je omgeving helpt tegen stress of een depressief gevoel. Onverwachte en heftige gebeurtenissen verhogen de kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

Drugs
Wanneer je zwanger wilt raken of al in verwachting bent, kun je drugs maar beter vermijden. Cocaïne is vooral rond de bevruchting zeer gevaarlijk. Er is kans op een miskraam, placentaloslating, groeivertraging en vroeggeboorte. Later kan je kind spraakontwikkelingsproblemen krijgen of moeilijk leren. Mannen kunnen van deze drug impotent worden en mannen maken minder zaad aan. De effecten van XTC zijn hetzelfde als die van cocaïne. De bloedvaten van de baarmoeder en de placenta trekken samen. Ook kan je ongeboren baby last krijgen van hart- en skeletafwijkingen.

Bij het gebruik van hasj worden mannen minder vruchtbaar. Wanneer ze stoppen met het gebruik van hasj, duurt het zeker drie maanden voordat de zaadaanmaak weer op peil is. Vrouwen zijn bij gebruik van hasj minder vruchtbaar en de drug zorgt ervoor dat de eisprong remt. Ook kan bij het gebruik van marihuana de ongeboren baby last krijgen van zuurstofgebrek. Er komen namelijk grote hoeveelheden koolmonoxide vrij.

De drug heroïne heeft geen invloed op aangeboren afwijkingen. Dit betekent niet dat de drug ongevaarlijk is voor je baby. Hij kan namelijk op latere leeftijd last krijgen van gedragsproblemen zoals ADHD. Omdat heroïne zeer verslavend is voor jezelf, heb je ook kans dat je kindje verslaafd wordt geboren. Zodra je zwanger bent, ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je ongeboren baby. Wanneer je goed voor jezelf en voor je baby zorgt, kun je optimaal genieten van je zwangerschap en van je kleine wonder.