Zodra je kindje goed kan zitten, kun je hem meenemen op de fiets. Zeker de eerste keer is dit een speciale ervaring! De kleine gaat voor zijn gevoel de wijde wereld in en kan heerlijk om zich heen kijken. Voordat je aan zo’n fietstrip begint, is het echter belangrijk om te weten hoe je veilig van a naar b gaat.

Veilig de weg op
Voordat je baby kan zitten, is het ten zeerste afgeraden hem in een fietsstoeltje te zetten. Dat komt doordat de nek- en rugspieren nog niet zo ontwikkeld zijn dat het tegen een fietstocht met hobbels en bochten kan. Controleer je fiets allereerst op kindvriendelijkheid. Zijn de zadelveren afgeschermd zodat er geen vingers tussen kunnen komen? En zit er spaakbescherming op, zodat de voetjes niet tussen de wielen kunnen komen?

Fietsstoeltjes: wat moet je weten?
Volgens de wet moet een kind tot 8 jaar een zitplaats hebben op de fiets met voldoende steun voor de rug, voeten en handen. Tot zijn 6e, past je kindje in een fietsstoeltje achterop. Daarna is het mogelijk  en juniorzitje aan te schaffen. Zo’n zitje is sterk genoeg voor een kind tot 35 kilo.

Tijdens de zoektocht naar het juiste fietsstoeltje, kom je meerdere soorten tegen. De meest bekende keuze is een stoeltje aan je stuur of achterop de fiets. Beide stoeltjes hebben plus- en minpunten. Kijk dus goed naar wat het beste bij jou past! En niet geheel onbelangrijk: laat je goed voorlichten in de winkel. Tip: neem je kindje én je fiets mee, zodat er gelijk gekeken kan worden naar de beste optie voor jouw kleine.

Bakfietsen
De bakfiets komt in twee soorten: tweewielers en driewielers. Tweewielers hebben de rij-eigenschappen van een gewone fiets. Je stuurt dan met de balans van je lichaam. De driewieler is meestal instabiel, omdat bij bochten naar links je lichaam een beweging naar rechts maakt. Gezien de toenemende populariteit van de bakfiets zijn er ook vele budgetaanbieders met budgetkwaliteit, maar let wel op: veiligheid is belangrijker dan budget.

Fietsstoel voorop
Een fietsstoel voor voorop is te gebruiken voor kindjes van 9 tot en met 15 kilo, moet stevig zijn en bij voorkeur een erkend keurmerk hebben.

Voordelen: je kind ziet meer en je kunt beter op hem letten.
Nadelen: sturen is zwaarder en je fietst minder stabiel. Vergeet niet een windscherm aan te schaffen, zodat je kleine niet wind en regen vangt.

Fietsstoel achterop
Een fietsstoel voor achterop is te gebruiken voor kindjes tot 25 kilo en moet hoog en stevig zijn. Let goed op de veiligheid, zoals de gordels, voetsteunen en zadelvering.

Voordelen: je fietst stabieler en je kind zit beschermd achter je rug.
Nadelen: je hebt beperkt zicht op je kind en de fiets kan eventueel ‘steigeren’ als je de stoep op fietst.

Moederfiets
De moederfiets of vaderfiets, is een fiets die speciaal ontworpen is om het ouders gemakkelijker te maken bij alledaagse bezigheden, zoals boodschappen of een fietstochtje. Het handige aan zo’n fiets is dat het een lage instap heeft, zodat je makkelijker op- en afstapt, een dubbele standaard bevat en het stuur beveiligd is tegen doorslaan, zodat je in alle rust je kleintje in het voorstoeltje kunt zetten.

Tips

  • Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar natuurlijk wel veilig. Een fietshelm beschermt namelijk tegen ernstig letsel door bijvoorbeeld een botsing of valpartij.
  • Met je voet tussen de spaken komen is geen pretje. Een goede jasbeschermer beschermt daartegen.
  • Neem je baby nooit in een draagzak mee op de fiets. Je moet er toch niet aan denken dat je kindje bij een noodstop bekneld raakt tussen jou en het stuur.
  • Het is misschien vanzelfsprekend, maar toch goed om te benoemen: zorg ervoor dat je verlichting het doet en dat je fiets over voldoende reflectoren beschikt.