Hoera, opnieuw zwanger! Een broertje of zusje voor je kleintje is natuurlijk meer dan welkom. Hoe blij je ook bent met je groeiende buik, het kan je soms best wel eens aanvliegen. Hoe verdeel je straks je tijd, hoe zwaar gaat het eigenlijk worden en wat moet je allemaal regelen? Spanning over een tweede kindje is niet nodig, zeker niet met onze tips.
Okee, we kunnen er niet omheen: aan een peuter en een baby heb je je handen vol. De overgang van één naar twee kinderen lijkt misschien heel groot, maar dat valt best mee als je goed voorbereid bent. Volg je onze checklist?
1. Bereid je peuter goed voor
Een baby in huis betekent een flinke verandering voor iedereen. Bereid je peuter voor door veel over de baby te praten, boekjes te lezen, de babykamer in orde te maken en je kind te betrekken bij je groeiende buik. Samen genieten van de voorpret is niet alleen leuk, maar helpt je kleintje ook te wennen aan de veranderingen die gaan komen.
2. Zoek een goede kraamhulp
Als je goede ervaringen hebt gehad met de kraamhulp na je eerste zwangerschap, kun je proberen dezelfde kraamverzorgende opnieuw te krijgen. Vraag bij je kraamzorgbureau welke mogelijkheden er zijn. Goed om te weten: de meeste kraamverzorgenden zijn er natuurlijk in eerste instantie voor jou en je baby, maar ook voor je peuter. Dat extra beetje aandacht voor iedereen zorgt vaak voor veel rust bij de start.
Mirjam Prins, zorgverzekering-expert bij Independer: “Iedereen heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg regel je rechtstreeks via een kraamzorgbureau en wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Houd wel rekening met het eigen risico. Zorg dat je kraamzorg op tijd aanvraagt, zodat je daar geen onnodige stress over krijgt.”
3. Help, ik heb een terror-peuter
Het kan zijn dat je peuter met de komst van de nieuwe bewoner heel blij en trots is en graag wil knuffelen. Het kan ook zijn dat je peuter zich ontpopt tot een jaloerse draak met driftbuien en vijandig gedrag naar de baby. Welk gedrag je kind ook vertoont: het is allemaal normaal. Het kost even tijd. Het helpt als je je oudste veel betrekt bij de baby met kleine verantwoordelijkheden: de luier helpen verschonen, de wandelwagen duwen of een flesje geven. Geef je peuter daarnaast bewust een-op-een aandacht als de baby slaapt: even samen spelen doet wonderen.
4. Samen sta je sterk
Je zou het bijna vergeten, maar je hebt ook nog een partner. Bespreek met je partner hoe jullie de taken gaan verdelen als de tweede er is. Veranderen er zaken binnen jullie structuur en routines en hoe gaat jullie dagritme er straks uitzien? Zo’n planning geeft rust, maar leer tegelijkertijd ook los te laten. Met een baby erbij is het ritme vaak ver te zoeken met alle slaapjes en voedingen, dus maak jezelf niet gek als het even anders loopt.
5. Doe de verzekeringscheck
Met een baby erbij wil je alles thuis goed geregeld hebben. Maak daarom even een rondje langs je verzekeringen om te kijken of je goed voorbereid bent op de bevalling. De zorgverzekering vergoedt veel kosten rondom je zwangerschap. Het afsluiten van een eigen zorgverzekering voor de baby is niet nodig. De zorgverzekering in Nederland is gratis voor een kind tot 18 jaar en er is geen eigen risico. Binnen vier maanden na de geboorte moet je kleintje zijn bijgeschreven op je zorgverzekering. Schrijf je kindje in op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende dekking. Je kind lift automatisch mee op alle (aanvullende) verzekeringen.
6. Vertrouw op jezelf
Misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt het! Het is je met je eerste kind ook gelukt, dus waarom zou het met een tweede niet lukken? Als je allemaal beren op de weg ziet tijdens je zwangerschap, vraag dan om hulp. Neem zoveel mogelijk rust waar het mogelijks is en laat af en toe goed voor je zorgen. Vertrouw op jezelf en geniet!