Een zwangerschap is een biologisch proces. Elke baby doorloopt dezelfde fases tot hij klaar is om geboren te worden. Toch ervaart elke vrouw haar zwangerschap anders. De een heeft last van veel lichamelijke klachten, terwijl een ander juist fit is en optimaal kan genieten. Hoe je je ook voelt, je kunt niet door je buik heen kijken. Daarom is het van belang om je ongeboren kindje goed in de gaten te laten houden.

Tijdens de zwangerschap
De verloskundige is bij de verschillende stadia van de zwangerschap betrokken en heeft een controlerende functie om eventuele complicaties in de zwangerschap te voorkomen of vroegtijdig te behandelen. Tijdens je zwangerschap zul je daarom regelmatig met de verloskundige te maken hebben. Ze geeft je bijvoorbeeld voorlichting over je levensstijl, voeding en de voorbereidingen die je moet treffen voor de bevalling. Als je net zwanger bent, zeker van je eerste, zul je veel vragen hebben. Deze kun je allemaal aan de verloskundige stellen. In het beginstadium van je zwangerschap wordt het verloop van je zwangerschap besproken. Er wordt berekend wanneer de uitgerekende datum is en ook eventuele wensen voor de bevalling kun je kenbaar maken. Er wordt ook een eerste echo gemaakt om te kijken of het hartje klopt en of de aanleg van je kindje in orde is. Later in de zwangerschap controleert de verloskundige je ongeboren baby. Ze kijkt naar de ligging, de groei en ontwikkeling van je kindje en luistert naar zijn hartje. Ook jij wordt in de gaten gehouden door onder andere je bloeddruk te meten. Indien het nodig is nemen ze bloed af voor onderzoek. Mocht het nodig zijn, dan word je doorverwezen naar een huisarts, fysiotherapeut of een andere medisch specialist.

In aanloop naar de bevalling
In de achtste maand van de zwangerschap krijg je informatie over wan- neer je moet bellen voor de bevalling. Je laat de verloskundige weten wat jullie wensen zijn omtrent de bevalling en de kraamtijd. Bijvoorbeeld of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wilt bevallen.

Wanneer bel je de verloskundige?
De verloskundige staat in principe dag en nacht voor je klaar. Als je bijna moet bevallen, wil de verloskundige weten wanneer de vliezen breken, het hoofdje goed is ingedaald en het vruchtwater helder is. Je hoeft haar dan echter niet wakker te bellen. De bevalling is begonnen, maar er gaat waarschijnlijk nog een tijdje overheen voordat je de eerste De verloskundige weeën zult voelen. Wanneer het vruchtwater groen of bruinig is moet je wel direct bellen, dus ook midden in de nacht. Je baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Als je angstig of onrustig bent, mag je de verloskundige natuurlijk altijd bellen.

Bloedverlies
Ook als je veel helderrood bloed verliest, is het belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige. Als je iets slijmerig bloed verliest, eventueel vermengd met wat rood of bruin bloed, dan is dit waarschijnlijk de slijmprop. Hiervoor hoef je de verloskundige niet te bellen

Tijdens de bevalling
Omdat je al vroeg in je zwangerschap onder controle bent, weet de verloskundige precies hoe je zwangerschap verlopen is. Dat helpt bij de bevalling: je hoeft niets uit te leggen en kan je volledig op de bevalling richten. Als je thuis wilt bevallen is de verloskundige aanwezig om je te begeleiden tijdens de zwangerschap. Als je in het ziekenhuis bevalt wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog als er complicaties optreden. Wanneer de bevalling probleemloos verloopt zal je verloskundige je ook in het ziekenhuis gewoon begeleiden.

Tijdens de kraamtijd
De verloskundige begeleidt je samen met de kraamverzorgster in de eerste week na de bevalling. In deze week ben je nog aan het herstellen van de bevalling en kun je lang niet alles zelfstandig. De kraamverzorgster helpt vaak ook een handje in het huishouden. Zo kunnen jij en je partner rustig wennen aan het nieuwe ritme van het gezinsleven en genieten van de kraamvisite. De verloskundige leert je hoe je je baby (borst)voeding moet geven.

Nacontrole
Na de zwangerschap evalueert de verloskundige de complete zwangerschap. Hierbij komen de zwangerschap, bevalling en kraamtijd aan bod en ook de overige gang van zaken. Tevens controleert de verloskundige of je lichaam weer voldoende snel herstelt.