Misschien ben je hier al heel bewust mee bezig, misschien had je hier nog niet eens over nagedacht. Wanneer je een vruchtbaar stel bent, kan het bij de eerste of tweede keer al raak zijn, maar anderen moeten soms langer wachten. Om zwanger te worden is het belangrijk om geslachtsgemeenschap te hebben tijdens je vruchtbare dagen, dus rond het moment van de eisprong.

De cyclus
De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de eerste dag van de volgende menstruatie. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Vrouwen die regelmatig menstrueren, tussen de drie en vijf weken, hebben vrijwel altijd een eisprong tijdens de cyclus. Heb je een cyclus korter dan drie weken of langer dan vijf tot zes weken, dan word je moeilijker zwanger. In dit geval is het goed om bijtijds naar een huisarts te gaan wanneer je zwanger wilt raken.

Eerste fase van de cyclus
Tijdens de eerste fase van de cyclus groeien en rijpen de eicellen. De eierstokken maken dan het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op een eventuele nesteling van het embryo. Aan het einde van de eerste fase maken je hersenen een hormoon aan dat de eisprong in gang zet. De duur van de cyclus wordt bepaald door de eerste fase en deze bepaalt dus ook wanneer de eisprong is. Vlak voor de eisprong is de eicel zo groot als een speldenprik. Per maand komt er maar één eicel vrij.

Tweede fase van de cyclus
De tweede fase van de cyclus start na de eisprong en duurt ongeveer veertien dagen. In deze fase maken de eierstokken het vrouwelijke hormoon progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat een eventueel ingenestelde embryo niet door de baarmoeder afgestoten wordt. Als de eisprong voorbij is, stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,3 graden Celsius. Wanneer je zwanger bent, blijft je temperatuur verhoogd.

Temperatuurcurve
Om de kans op een zwangerschap te vergroten is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een veelgebruikte manier om hier achter te komen is de temperatuurmethode. Bij de temperatuurmethode meet je iedere dag, vlak voor je opstaat, je lichaamstemperatuur. Je lichaamstemperatuur stijgt wanneer je je ovulatie hebt en je dus vruchtbaar bent. Deze stijging zie je pas nadat je je eisprong hebt gehad en niet meer vruchtbaar bent. Daarom is het verstandig om de temperatuurmethode minimaal drie maanden te gebruiken. Zo krijg je inzicht in je cyclus en weet je precies wanneer je ovuleert.

Billingsmethode
Je vaginale afscheiding verandert van structuur en kleur als je eisprong dichterbij komt. Het kan dus de moeite waard zijn om dit in de gaten te houden; ook wel bekend als de Billingsmethode. Gewoonlijk is je afscheiding wit van kleur, maar zo’n drie à vier dagen rond de eisprong wordt het helderder en bovendien slijmerig en dun. Hierdoor kunnen zaadcellen zich makkelijker omhoog bewegen.

De ovulatietest
Het meest nauwkeurig bepaal je je vruchtbare dagen met een ovulatietest. Bij de meeste tests hoef je alleen maar een paar seconden een staafje in je urinestraal te houden. Daarna kun je het resultaat aflezen. Op welke dagen je het best je ovulatie kunt berekenen, lees je in de bijgeleverde ovulatiekalender.

Zwanger worden zonder druk
Er zijn maar weinig zwangerschappen die direct op het gewenste moment ontstaan. Leg dus geen druk op het zwanger raken, maar geef elkaar de tijd en probeer te genieten van de tijd dat jullie nog met zijn tweeën zijn. Door er geen druk op te leggen, wordt het veel makkelijker om zwanger te raken.