De kraamperiode duurt minimaal tien weken en elke kersverse moeder heeft hier recht op. In deze periode kun je alle hulp goed gebruiken en dus komt er een kraamverzorgster bij jou thuis helpen.

De kraamverzorgster
In de eerste week van de kraamperiode komt er een kraamverzorgster bij jou thuis. De kraamzorgorganisatie zorgt er zoveel mogelijk voor dat je een vast persoon bij je thuis krijgt. Het voordeel hiervan is dat zij een vertrouwensband met jou en je gezin krijgt en op de hoogte is van veranderingen en ontwikkelingen in bijvoorbeeld de gezondheid van jou en je kindje. De kraamverzorgster verzorgt jou en je baby. Als je vragen hebt over de voeding of verzorging, dan kun je deze ook aan de kraamverzorgster stellen. In veel gevallen kan zij je helpen wanneer je bijvoorbeeld borstvoedingsproblemen hebt. Wanneer het nodig is kan de kraamverzorgster bijspringen in het huishouden en de kraamvisite ontvangen.

Vanaf het moment dat je baby is geboren, heb je recht op kraamzorg. Dit is minimaal 24 uur, verdeeld over acht dagen. De kraamzorgorganisatie bepaalt hoeveel uur jij nodig hebt. Dit hangt af van je gezinssituatie. Je kunt de eerste dagen van je kraamperiode in elk geval lekker in bed doorbrengen om bij te komen van de bevalling. Je hoeft je dan nog even nergens druk over te maken en kan nog genieten van je roze wolk.

Het is wel raadzaam om tijdens je kraamperiode lekker in beweging te blijven. Maak af en toe een voorzichtige wandeling naar het toilet, maar forceer niets. Als het niet gaat, vraag dan gewoon hulp aan iemand in huis of de kraamverzorgster. Je zult merken dat het langzaamaan allemaal makkelijker gaat. Vanaf het moment dat jij in staat bent voor jezelf en je baby te zorgen, zal de kraamverzorgster jullie gezin verlaten. Ze komt na een week of zes nog langs voor controle.

Kraamvisite
Naast dat jij aan het herstellen bent van de bevalling, willen familie en vrienden het kleine wondertje natuurlijk graag komen bewonderen. Trots als je bent op je nieuwe gezin wil je die ook aan iedereen tonen. Al die visite kan overigens wel vermoeiend voor je zijn.

  • Reserveer een dag voor naaste familie: Houd de eerste dag voor naaste familie. Jullie kunnen dan aan elkaar wennen en van het eerste moment genieten.
  • Houd een agenda bij: Houd een agenda bij om te voorkomen dat er te veel kraamvisite op een dag komt. Plan hooguit één bezoek in de ochtend en één in de middag. Wees duidelijk naar de visite toe van wanneer tot wanneer ze welkom zijn.
  • Bewaak het rustuurtje: Zorg ervoor dat je halverwege de dag altijd een rustmoment hebt. Zo kun je uitrusten en energie opbouwen voor de rest van de dag.
  • Houd het rustig: Zorg ervoor dat kraamvisite weet dat het rustig blijft. Nodig dus niet te veel mensen tegelijk uit en voorkom rondhollende kleine kinderen.
  • Houd het kort: Kraamvisite wil nog wel eens te lang blijven zitten. Zorg ervoor dat bezoek niet langer dan een uur blijft. Leg uit dat het niets persoonlijks is. Je moet na bezoek nog voldoende tijd hebben om te kunnen rusten.
  • Houd het schoon: Goede hygiëne is belangrijk. Laat visite goed de handen wassen en laat mensen die verkouden zijn afstand houden van je baby. Je kindje is veel vatbaarder voor bacteriën dan een volwassene.
  • Vraag hulp: De kraamperiode is ook een drukke periode. Vraag bijvoorbeeld of visite een paar kleine boodschapjes kan meenemen. Dit soort kleine dingen kunnen je partner behoorlijk ontlasten. Hij is degene die het werk overneemt als de kraamhulp de deur uit is.
  • Volg je gevoel: Overschat jezelf nooit. Meer dan twee kraamafspraken per dag is meer dan genoeg. Geef het ook aan als je even geen zin hebt in bezoek, dit neemt niemand je kwalijk. Voldoende rust is belangrijk, ook voor de kleine.