Je baby blijft niet altijd klein. Hij blijft zich voortdurend ontwikkelen. Al na een paar maanden krijgt hij zij n eerste tandjes. De meeste baby’s hebben er last van als hun tandjes beginnen door te komen. Het hoort erbij , maar als ouder kun je wel een paar hulpmiddeltjes gebruiken om de pijn te verlichten.

Normaal gesproken komen de eerste tandjes door als je kindje vijf of zes maanden is. Meestal komen de twee onderste snijtandjes eerst. Bij sommige baby’s laten de tandjes iets langer op zich wachten. Wanneer je kindje twee jaar is moet hij al zijn melktandjes hebben. Is dit niet zo, dan is het verstandig dit aan de tandarts door te geven.

Klachten
Je baby kan zeurderig, rusteloos en huilerig worden als zijn eerste tandjes doorkomen. Ook kan hij last hebben van diarree, koorts, luieruitslag en kwijlen. Zodra het tandje doorkomt, al is het maar een klein puntje, verdwijnen de pijnklachten. De reden dat je kindje zoveel last heeft van zijn eerste doorkomende tandjes is dat zijn weerstand lager is. Vanaf de geboorte krijgt je kindje afweerstoffen van zijn moeder mee, na vijf maanden nemen die afweer- stoffen af en moet hij zelf weerstand gaan opbouwen. Dit is precies de periode waarin de eerste tandjes doorkomen. Je kindje is dan dus vatbaarder voor ontstekingen en andere bijkomende kwaaltjes. Verdwijnen de klachten van je kindje niet, terwijl zijn tandje al is doorgekomen? Houd er dan rekening mee dat hij ziek kan zijn. Een flinke verkoudheid of griep zie je anders al snel over het hoofd.

Vertroetelen
Het doorkomen van de eerste tandjes is een zware en pijnlijke periode voor je kindje. Het allerbelangrijkste wat je kunt doen in deze periode is er voor je kindje zijn. Geef je kindje alle aandacht die hij nodig heeft en stel je kindje gerust door zelf rustig te blijven.

Verzorging
Nu je baby zijn eerste tandjes heeft, is het belangrijk de verzorging hiervan vanaf het begin goed te doen. De fluor die in tandpasta zit voorkomt tandbederf en bovendien went je baby vanaf het begin aan het poetsen van zijn tandjes. De mond van je baby is nog teer, ook als de eerste tandjes er al zitten. Je kunt in het begin het gebit van je kindje ook schoonmaken met een vochtig gaasje of doekje. Het is in ieder geval belangrijk om de tandjes vanaf het eerste moment schoon te houden. Wil je wel meteen een tandenborstel gebruiken, dan is het aan te raden de hele mond vast te poetsen zodat je kindje eraan went dat zijn hele gebit verzorgd moet worden.

Tandpasta
Kleine kinderen hebben ook al fluoride nodig om hun tanden schoon te houden. De dosering hiervan is echter anders dan bij volwassenen. Gebruik daarom voor je baby altijd een tandpasta die speciaal voor jonge kinderen is. Vaak kun je deze tandpasta tot de peuterleeftijd gebruiken.

Poetsen
Je kunt een tandenborstel gebruiken met een rechte steel en een kleine borstelkop met zachte haren. Deze borstels zijn prima voor het tere tandvlees en de pas doorgekomen tandjes. Totdat je kindje twee jaar is, is het voldoende om zijn tandjes één keer per dag te poetsen. Dit kun je doen met een peutertandpasta. Je hebt genoeg aan een dosering tandpasta van ongeveer een erwt groot. Als je kindje twee jaar is en zijn gebitje compleet is, dan kun je beginnen met twee keer per dag poetsen.

Tandenpoetsen

  1. Begin beneden met de binnenkant, achteraan bij de kiezen. Ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant.
  2. Dan de buitenkant op dezelfde manier.
  3. Poets hierna boven op de kauwvlakken van de kiezen. En dan op de- zelfde manier de bovenkant van het gebit.
  4. Weer eerst de binnenkant.
  5. Dan de buitenkant.
  6. En tot slot de kauwvlakken.