Eindelijk, de kleine is geboren! Nu kun je genieten van je nieuwe gezin. De aankomende tijd staat voor jou in het teken van herstellen en het leren kennen van je baby. Samen moeten jullie als gezin een nieuw ritme zien te vinden en wennen aan de nieuwe thuissituatie.
De eerste uren
Een gemiddelde baby weegt zes à zeven pond en heeft een temperatuur tussen 36,5 en 37,5 graden. Wanneer de baby één minuut oud is wordt de ’Apgarscore’ vastgesteld. Deze test let op vijf punten, namelijk: spieractiviteit, pols, reflexen, huidskleur en ademhaling. De hoogste score is tien, maar een baby die bij de eerste score een zeven of hoger scoort wordt beschouwd als ’gezond’. Het is belangrijk dat je binnen twee uur na de bevalling plast en dat je dit daarna ook veel en regelmatig doet. Je baarmoeder moet namelijk krimpen en dit gebeurt pas goed bij een lege blaas. Mocht het pijnlijk zijn door hechtingen of scheurtjes, dan kun je altijd met lauw water spoelen tijdens het plassen. Kun je niet plassen? Laat dan de kraan lopen, het geluid doet je aandrang toenemen.
De eerste ontmoeting
Baby’s zijn direct na de bevalling heel alert. Zo kan hij zijn nieuwe omgeving goed in zich opnemen. Tijdens deze periode, die zo’n anderhalf uur duurt, vindt hij het heerlijk wanneer je hem vasthoudt, knuffelt en koestert.
De eerste dagen: je baby
Een pasgeboren baby kan last hebben van koude handjes, dit zegt niets over zijn temperatuur. Voelt zijn lichaampje koud aan, controleer dan de kamertemperatuur en geef hem een kruik. Is hij erg warm, trek hem dan wat kleren uit. Drie à vier dagen na de geboorte moet je baby minimaal vier natte luiers en één poepluier per etmaal hebben. Schrik niet van een onregelmatige ademhaling: de longen zijn nog aan het ontwikkelen en daar hoort het kreunen bij. Voeding is van groot belang. Zes voedingen per dag is minimaal, maar geef het liefst één of twee voedingen extra.
De eerste dagen: jij
Het is even wennen, je bent moeder. De kraamverzorgster en de verloskundige geven je advies en controleren ook jou. Je hartslag en bloedverlies worden gemeten, er wordt gekeken naar je huidskleur en of er geen trombosevorming ontstaat in je benen. Stuwing is een onvermijdelijk verschijnsel. Je borsten worden na een paar dagen groter en voelen gespannen aan. Dit komt door de melkproductie en gebeurt ook als je flesvoeding geeft.