In de eerste weken na de geboorte is het belangrijk regelmatig de temperatuur van jouw baby te controleren. De eerste dagen zal de kraamverzorgende dit doen. Ook zal zij je leren hoe jij dit na haar vertrek zelf kunt doen.
Temperatuur van 36,5°C tot 37,5°C
Een lichaamstemperatuur van 36,5°C tot 37,5°C is normaal voor een pasgeboren baby. Is de temperatuur hoger, dan heeft hij koorts. In het begin is het belangrijk om de temperatuur van jouw kindje te meten, omdat hij zijn eigen temperatuur nog niet kan regelen. Dit moet jij dus in de gaten houden en je moet er ook voor zorgen dat hij het niet te koud of te warm heeft. Als de baby het te koud heeft, kan je hem een kruik geven. Heeft hij het te warm, dan trek je hem wat kleertjes uit.
Temperatuur lager dan 36,4°C
Als de lichaamstemperatuur lager dan 36,4°C is, is het verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige. In de meeste gevallen adviseert zij je om twee kruiken in het bedje van jouw baby te leggen. Eén kruik een handbreedte naast de baby en eentje een handbreedte onder de voetjes. Doe jouw kindje ook een muts op. Na een uur moet je de temperatuur nogmaals opmeten. Is de temperatuur hoger (normaal) geworden, haal je de kruiken weer weg. Is zijn lichaamstemperatuur echter gelijk gebleven of zelfs lager geworden, dan moet je direct de verloskundige bellen.
Koude handjes
Alle baby’s hebben koude handjes omdat de bloedsomloop nog niet optimaal werkt in de handjes en voetjes. Dit zegt echter niets over de lichaamstemperatuur van jouw kindje.
Temperatuur van 36,5°C tot 36,9°C
Bij een temperatuur van 36,5°C tot 36,9°C leg je maar één kruik in het bedje, namelijk een handbreedte onder zijn voetjes. Bij een lichaamstemperatuur van 37°C tot 37,5°C hoef je alleen het bedje voor te verwarmen met een kruik. Zodra jouw kindje in bed ligt, haal je de kruik weer weg.
Temperatuur van 37,6°C of hoger
Bij een temperatuur van 37,6°C of hoger moet je allereerst je verloskundige bellen. In de meeste gevallen zal ze je adviseren een dunnere deken in bed te leggen. Als de temperatuur na een uur nog niet is gezakt, moet je opnieuw direct de verloskundige bellen. Er zijn speciale kruiken voor baby’s te koop. Deze voldoen aan wettelijk vastgestelde eisen en zijn van metaal gemaakt. Deze babykruiken hebben een draaidop met een rubberen ring, waardoor er geen water kan lekken.
Een kruik klaarmaken
Lees voor gebruik de instructies van de fabrikant. Zet de lege kruik (zonder draaidop) in de gootsteen en leeg er een koffiekopje koud water in. Vul daarna de rest van de kruik bij met kokend water. Wacht tot er geen luchtbelletjes meer uit de kruik komen en zorg ervoor dat de gehele kruik gevuld is met water. Draai de dop op de kruik en rol voor de zekerheid even over het aanrecht om te zien of er geen water lekt. Hierna wikkel je de kruik in een hydrofiele luier en knoop je deze dicht.
Een kruik in bed leggen
Als je de warme kruik in het bedje legt, moet deze altijd tussen twee lagen dekens of op de dekens liggen. Zo kan jouw baby zich nooit branden aan de warme kruik. Leg de kruik altijd met de dop van de baby af, dus naar het voeteneind van het bedje. Mocht hij wel gaan lekken, dan stroomt het water niet in de richting van je kindje. De kruik moet altijd een handbreedte van de baby af liggen. De eerste kruik leg je altijd naast hem, de tweede kruik kan je onder zijn voetjes leggen. Kruiken met heet water geven ongeveer zes uur warmte af. Daarna moet je de kruik weghalen en opnieuw vullen met heet water.