Als het maar gezond is. Die woorden klinken je vast bekend in de oren. De rest doet er eigenlijk niet toe, beseffen we ineens als aanstaande ouder. Gezondheid is het enige dat telt. Daarom is het ook zo fijn dat er vaccins zijn die dat prille leven beschermen tegen ziekten.

Bescherming zonder kosten
Kinderen in Nederland kunnen zonder kosten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Ze krijgen dan inentingen (vaccinaties) tegen gevaarlijke (infectie)ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio (DKTP), bof, mazelen, rodehond (BMR), meningokokken C-ziekte (MenC), Hib-ziekte (veroorzaakt door Haemophilus influenzae type b), hepatitis B (HepB), pneumokokkenziekte (Pneu) en baarmoederhalskanker (veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV)). Meningokokken C-ziekte, Hib-ziek- te, en pneumokokkenziekte veroorzaken bijvoorbeeld hersenvliesontsteking. De inentingen worden gecombineerd met je bezoeken aan het consultatiebureau. Omdat juist jonge baby’s zo kwetsbaar zijn voor deze ziekten worden de inentingen al vroeg gegeven.

Bijwerkingen ja of nee?
Inenten is niet leuk, dat weten we. De prik is pijnlijk, een kind kan verhoging krijgen, hangerig zijn, minder goed eten, meer huilen of juist meer slapen. Ernstige bijwerkingen, zoals hoge koorts of verkleurde benen, komen echter heel weinig voor. Bijwerkingen verdwijnen meestal snel. Uit onderzoek blijkt, beweert de overheid, dat er geen bijwerkingen zijn die blijvende schade aanrichten. De meningen zijn hier overigens over verdeeld. Een kleine, maar toch groeiende, groep mensen kiest ervoor om gedeeltelijk of helemaal niet te vaccineren omdat ze geloven dat vaccinaties van negatieve invloed zijn op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit wordt veroorzaakt door stoffen die men toevoegt om de immuunrespons te versterken en de houdbaarheid van het vaccin te verlengen. Deze stoffen hebben een toxische uitwerking. Homeopaten adviseren over het algemeen om niet te vaccineren. De ‘normale’ medische wereld vindt het vanzelfsprekend om het wel te doen.

Waarom nog vaccineren?
Kinderziektes steken onherroepelijk de kop op als kinderen onvoldoende worden ingeënt. Zo kwamen in Nederland in de afgelopen jaren epidemieën van mazelen en rodehond voor in groepen (religieus bezwaarden en antroposofen) waar onvoldoende ingeënt was. We weten niet meer dat zelfs een ‘onschuldige’ ziekte als mazelen dodelijk kan aflopen. Dat rodehond ernstige afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind en dat zuigelingen kunnen overlijden aan kinkhoest. Gelukkig zijn we dat ook bijna vergeten, want in Nederland kiest rond de 95 procent van de ouders voor inenten. Daardoor zijn onze kinderen in de toekomst beschermd tegen deze ernstige ziekten uit het verleden. In de tabel hieronder staat het prikschema van het Rijksvaccinatieprogramma.

Vaccineren tegen welke ziekten?

  • Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (DKTP)
  • Bof, mazelen, rodehond (BMR)
  • Meningokokken C-ziekte (MenACWY)
  • Hib-ziekte veroorzaakt door Haemophilus influenzae type b (Hib)
  • Hepatitis B (HepB)
  • Pneumokokkenziekte (Pneu)
  • Baarmoederhalskanker veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV)

Vaccinatieschema Rijksvaccinatieprogramma

Binnen 48 uur na de geboorte
Hepatitis B voor een kleine groep kinderen van moeders die drager zijn van het hepatitis B-virus.

2 maanden (extra vaccinatie)
DKTP-Hib-HepB- en Pneu
Alleen voor kinderen van moeders die niet gevaccineerd zijn tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, en voor kinderen in bijzondere situaties. De jeugdarts bespreekt dit met je.

3 maanden
DKTP-Hib-HepB- en Pneu

5 maanden
DKTP-Hib-HepB en Pneu

11 maanden
DKTP-Hib-HepB en Pneu

14 maanden
BMR en MenACWY

4 jaar
DKTP

9 jaar
DTP en BMR

12 jaar
HPV (alleen voor meisjes)

Vanaf medio 2020 krijgen kinderen die extra kwetsbaar zijn (bijvoorbeeld te vroeg geboren of te licht geboortegewicht) een vaccinatie tegen het rotavirus. Meer weten? Kijk op de website www.rijksvaccinatieprogamma.nl of stel je vraag op het consultatiebureau.