De eerste weken na de bevalling kunnen flink vermoeiend zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Een pasgeboren baby slaapt zo’n zestien tot twintig uur per dag. In theorie zou jij hierdoor alle tijd krijgen om ook uit te rusten. Helaas gaat het er in de praktijk vaak anders aan toe.
Bioritme
Vlak na de geboorte hebben baby’s een ander bioritme. Overdag wordt er geslapen en ’s avonds zijn ze wakker. Dit ritme vindt zijn oorsprong in de zwangerschap. Overdag liet je ongeboren baby zich in slaap wiegen door jouw bewegingen. Jouw rustige momenten (zoals slapen) waren voor je baby het startsein om actief te worden. In dit ritme zit je kindje na de geboorte nog steeds. Je kan dit ritme veranderen door een duidelijk onderscheid te maken tussen dag en nacht. Zorg ervoor dat de
babykamer overdag niet te donker is en geef je baby veel aandacht als hij wakker is. ’s Nachts doe je het tegenovergestelde. Spreek dan op een rustige, zachte toon tegen je baby en maak het niet te gezellig.
Nachtvoeding
Je baby heeft de eerste maanden om de drie à vier uur borstvoeding nodig, dus ook ’s nachts. Een dwingend gehuil geeft aan dat je baby honger heeft. Meestal gaat de behoefte aan nachtvoeding na twee tot drie maanden weg. De behoefte verplaatst zich naar de (vroege) ochtend. Als je baby ’s nachts huilt, wil dat niet meteen zeggen dat hij honger heeft. Soms valt hij na een paar minuten vanzelf in slaap. Op andere momenten heeft hij behoefte aan wat warmte en genegenheid. Wacht dus een aantal minuten met (borst)voeding geven.
Omgeving
Of je de wieg nu in de ouderlijke slaapkamer hebt staan of in de babykamer, de kamertemperatuur moet tussen de vijftien en achttien graden zijn. Sommige baby’s krijgen kleine rode pukkeltjes op hun huid als de kamer te warm is, oftewel warmte-uitslag. Voel daarom regelmatig aan de hals van je baby of zijn lichaamstemperatuur niet te hoog is. Het is niet nodig om heel erg stil in huis te zijn als je baby in zijn bedje ligt te slapen. Het geluid van de stofzuiger, het geraas van de wasmachine: je baby went vanzelf aan deze vreemde geluiden om hem heen. Het kan je baby juist een vertrouwd gevoel geven omdat hij hoort dat er iemand in de buurt is.
Slapen
Het kan natuurlijk zo zijn dat je baby toch niet wil slapen. Dit wil jij uiteraard wel. Niet alleen om zijn gezondheid, maar ook om je handen even vrij te hebben. Je baby in zijn bedje leggen en laten huilen is geen optie en daar worden jullie allebei niet vrolijker van. Er zijn gelukkig wel wat manieren die je kunt proberen om je kindje te laten slapen. Niet alle tips zullen werken bij jouw baby, maar wie weet zit er een bij om hem tevreden in slaap te laten vallen.
Slaaptips
- Leg een knuffel bij hem in bed. Wissel deze regelmatig zodat hij er niet op uitgekeken raakt.
- Zet een rustig muziekje aan. Ook bepaalde achtergrondgeluiden als een tikkende klok, vaatwasser of wasmachine kunnen een slaapverwekkende invloed hebben op je baby.
- Zorg dat hij in al zijn behoeften is voorzien. Denk hierbij aan eten, knuffelen en een schone luier.
- Blijf zelf altijd kalm en ontspannen en probeer niet boos te worden als hij niet direct slaapt of even wakker wordt.
- Creëer een periode van rust voor het slapen gaan.
- Een warme douche of bad werkt slaapverwekkend en ontspannend.
- Je baby heeft behoefte aan regelmaat. Leg hem op gezette tijden in
- bed en bouw een ritueel om het slapen. Je baby weet dan wat er van hem verwacht wordt.
- Zing zachtjes slaapliedjes.
- Zorg voor de juiste temperatuur in zijn kamer.
- Wikkel je baby in doeken. Dit kan een gevoel van veiligheid geven.
- Ga met de kinderwagen een stukje wandelen.
- Zet je baby in een autozitje en ga een stukje rijden.
- Geef een ontspannende babymassage.
- Geef je baby een fopspeen, tuttel of sabbellapje.