Een allergie kan door verschillende stoffen of voedingsproducten opgewekt worden. Niet iedereen krijgt last van allergische verschijnselen bij het inademen of eten van deze stoffen. Daar moet een bepaalde aanleg voor zijn, die vaak erfelijk is. Ook je kindje kan al op zeer jonge leeftijd last hebben van een allergie.

Als je kindje vaak in aanraking komt met de stof waar hij allergisch voor is zal de allergie hierdoor worden aangewakkerd. De stoffen die dit veroorzaken heten allergenen. Dit zijn eiwitten of delen van eiwitten die in voedsel zitten of via de lucht in de slijmvliezen terechtkomen. Je kunt hierbij denken aan koemelkeiwitten, allergie tegen pinda’s, huisstofmijt en honden- en kattenharen.

Voedselallergie
Wanneer je kindje slecht tegen bepaalde soorten voeding kan, is er een kans dat hij een voedselallergie heeft. Er wordt echter onderscheid gemaakt tussen voedselintolerantie, voedselallergie en voedselaversie.

Voedselintolerantie: Bij voedselintolerantie kan het lichaam niet tegen bepaalde voedingsmiddelen of stoffen die aan het voedingsmiddel worden toegevoegd. In tegenstelling tot een voedselallergie, heeft het afweersysteem bij voedselintolerantie niks te maken met de lichamelijke reactie.

Voedselallergie: Als je kindje een voedselallergie heeft, dan heeft hij een allergische reactie op een in voeding voorkomend eiwit. Bij baby’s begint voedselallergie vrijwel altijd met een reactie op koemelkeiwit. Je kindje kan dan last hebben van (koliekachtige) buikpijn, overgeven en misselijkheid. Hij kan bovendien last hebben van diarree of juist van verstopping.

Voedselaversie: Een andere manier van verkeerd op voedsel reageren is voedselaversie. Je kindje kan heftig reageren op het voedsel. Dit heeft te maken met een emotie. Zodra je hetzelfde voedingsmiddel op een onherkenbare wijze aan hem te eten geeft, heeft hij nergens last van.

Eczeem
Bij kinderen is de meest voorkomende en de bekendste soort eczeem, constitutioneel eczeem. Dit komt vooral voor bij baby’s en wordt ook wel dauwworm genoemd. Dauwworm begint met een droge, iets hardere huid en de huid is op sommige plaatsen rood. De eerste plekjes zie je vaak in het gezicht, op de wangen en de armpjes en beentjes. De plekken kunnen vochtig of schilferig zijn. Ook de oren zijn bij dit eczeem een gevoelig gebied. Je kindje zal veel krabben aan zijn wangen, oren en handjes, vaak tot bloedens toe. In een later stadium verschuift het eczeem naar de elleboogplooien en de knieholten. De jeuk is opvallend en kan je kindje ook erg uit zijn slaap houden. Door het krabben infecteert je kindje zijn eigen huid opnieuw, waardoor het eczeem terug blijft komen. Dauwworm is niet besmettelijk, ook al is de huid van je kindje rood en soms vochtig. Knuffelen kan dan ook helpen om je kindje zijn jeuk te laten vergeten.

Astma
Kenmerken van astma zijn terugkerende periodes van hoesten, zagende ademhaling en piepen. Dit kan samengaan met kortademigheid. De ‘zagende’ ademhaling die bij astma voorkomt, wordt veroorzaakt door een te grote slijmproductie in de luchtwegen. Vooral bij baby’s komt deze ademhaling veel voor. Dit gaat vooraf aan het hoesten. Bij baby’s en jonge kinderen wordt astma meestal veroorzaakt door een virusinfectie.

De piepende uitademing is een teken van vernauwing van de luchtwegen. Soms hoor je dit alleen wanneer je op de borst van je kindje luistert, in andere gevallen is het bij een normale uitademing al duidelijk te horen. Hoe meer de luchtwegen vernauwd zijn, hoe beter je het piepen kunt horen. Wanneer je kindje dan ook nog moeite heeft met ademhalen gaat hij heel kort inademen en juist langer uitademen. Dit veroorzaakt het benauwde gevoel. De prikkelbaarheid van de luchtwegen wordt door verschillende factoren beïnvloed. Hierbij moet je denken aan allergenen als huisstofmijt, huisdieren, stuifmeel van grassen en bomen en sigarettenrook. Ook andere factoren als temperatuur, luchtvochtigheid, inspanning en emoties kunnen leiden tot een astmatische aanval.

Huisstofmijt
Huisstofmijt voedt zich met schilfers die afkomstig zijn van mensen en huisdieren. Als het warm en vochtig is in huis vermenigvuldigt de huisstofmijt zich explosief. Wanneer je kindje klachten als een luchtweginfectie of een astmatische aanval krijgt, komt dit niet door de huisstofmijt zelf, maar door zijn ontlasting. Die ontlasting komt terecht in kleding en stof, waardoor het snel verspreid wordt door het hele huis. Zeker kleine kinderen zijn hiervoor gevoelig. Zelf kun je veel doen om te voorkomen dat huisstofmijt zichzelf vermenigvuldigt. Goede ventilatie is hierbij erg belangrijk omdat je veel vocht produceert met douchen, koken en wassen. Beddengoed is verder een ideale plek voor huisstofmijt, door de vele huidschilfers is daar genoeg voedsel. Het is dan ook verstandig om hoezen voor je matras en kussens te gebruiken.