Die pijn, de weeën, hebben een functie: het waarschuwt de vrouw dat ze een veilige plek en hulp moet zoeken. De baby komt eraan! Als de bevalling te lang duurt of de pijn ondraaglijk is kun je pijnbestrijding krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding bij de bevalling: zowel voor thuis als in het ziekenhuis en zowel gebaseerd op het weghalen van de scherpe kantjes als totale verdoving.

Natuurlijke pijnstiller
Door de druk van je baby’s hoofdje op de baarmoedermond wordt deze geprikkeld en komt het hormoon oxytocine vrij. Dit ‘bevalhormoon’ zorgt voor regelmatig en gecoördineerde samentrekkingen van de baarmoeder: de weeën. Deze samentrekkingen nemen gaandeweg de ontsluiting in kracht en snelheid toe en dat voel je. Maar je lichaam helpt mee, want naarmate de weeën in kracht toenemen komt het hormoon endorfine vrij, een natuurlijke pijnstiller. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in jezelf gekeerd raakt en daardoor de pijn beter aankunt.

Ruggenprik
Deze manier van pijn bestrijden is het meest effectief: je voelt echt geen pijn meer en bent vanaf je middel verdoofd. De ruggenprik kun je krijgen wanneer de ontsluiting niet opschiet of als de pijn echt ondraaglijk wordt. Als je volledige ontsluiting hebt wordt de verdoving stopgezet. Op deze manier kun je de persweeën goed voelen en weet je wanneer je lichaam in staat is om te persen. Door de verdoving heb je minder controle over je spieren, waardoor de bevalling langer kan duren. Als je voor een ruggenprik kiest is daarom de kans op een bevalling met behulp van een vacuümpomp groter. Door de verdoving kan je kindje een lagere hartslag krijgen, de gynaecoloog houdt je baby daarom extra goed in de gaten.

Verdovende injectie
Een ruggenprik is een zwaar medicijn. Hiervoor in de plaats kun je ook kiezen voor een verdovende injectie. Het medicijn dat je hiermee toegediend krijgt remt de pijnprikkels in je lichaam. Je voelt dus minder van de pijn. Je wordt van deze injectie echter ook slaperig. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je baby.

Op het moment dat het medicijn nog in het bloed van je baby zit als hij geboren wordt, kan dit spierslapte en ademhalingsproblemen tot gevolg hebben. De injectie werkt ongeveer vier uur. Als de gynaecoloog denkt dat je kindje binnen twee uur geboren wordt, zal hij dan ook geen verdovende injectie meer toedienen.

TENS
TENS is een apparaatje ter grootte van een walkman en kan de pijn van de weeën verminderen, zonder dat hier medicatie aan te pas komt. Aan het apparaat zitten draden met elektroden, deze plak je op de onder- kant van je rug. Als je het apparaatje aanzet, geeft die lichte elektrische impulsen af. Door de impulsen bereiken de pijnprikkels van de weeën minder goed de hersenen, waardoor je minder van de pijn voelt.

Hypnose
Als je zelf de controle over je pijn wilt hebben, kan hypnose helpen. Tijdens je zwangerschap moet je dan al contact zoeken met een hypnotherapeut. Deze therapeut leert je hoe jij jezelf onder hypnose kunt brengen. Als je partner meegaat, weet hij ook wat er met je gebeurt en kan hij je wellicht helpen. Door zelfhypnose kun je beter ontspannen en daardoor makkelijker met de pijn omgaan. Acupunctuur Met acupunctuur kun je niet alleen de pijn verlichten, het kan er ook voor zorgen dat de ontsluiting sneller verloopt. De acupuncturist is in de meeste gevallen al voor de bevalling aanwezig zodat hij kan helpen op het moment dat het nodig is. Het is raadzaam dit van tevoren te overleggen met de verloskundige of de gynaecoloog.

Lachgas
In sommige ziekenhuizen kun je tijdens de bevalling ook een masker krijgen waardoor je ‘lachgas’ inademt. Het is een mengsel van vijftig procent zuurstof en vijftig procent stikstofoxide. Met dit gas blijf je bij volle bewustzijn, maar het mengsel onderdrukt je pijn. De werking stopt een paar minuten nadat je het mengsel ingeademd hebt. Lachgas is dus makkelijk, werkt snel en vooral bedoeld voor vrouwen die echt geen ruggenprik willen. Je kunt er echter misselijk van worden, dus weeg de voor- en nadelen goed af!