Wanneer je een probleemloze bevalling hebt ondergaan wordt je na een paar uur uit het ziekenhuis ontslagen. Wanneer je thuis bevalt kun je gewoon thuis blijven. Na de bevalling is professionele hulp in de vorm van kraamzorg geen overbodige luxe.
Op tijd inschrijven
Om er zeker van te zijn dat je kraamhulp krijgt, moet je je al in het begin van je zwangerschap inschrijven bij een kraamhulporganisatie. Het is verstandig om je al in je derde maand aan te melden voor kraamzorg en in grote steden zelfs in de achtste week. Als je te laat bent met inschrijven ben je vaak aangewezen op (te) dure particuliere hulp. Na je inschrijving bij een kraamhulporganisatie vindt een intakegesprek plaats. In dit gesprek kijkt de organisatie naar je gezinssituatie en kun je bepaalde wensen kenbaar maken met betrekking tot de zorg die je ontvangt.
Waar heb je recht op?
De kraamzorg start op de dag dat je kindje is geboren. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis. Wettelijk heb je daarna recht op minimaal 24 uur kraamhulp verdeeld over acht dagen, met een maximum van tachtig uur. Meestal heb je meer dan 24 uur kraamhulp nodig, bijvoorbeeld wanneer er complicaties bij de bevalling zijn en jij en/of je baby langer in het ziekenhuis moeten blijven. Een kraamverzorgende biedt deskundige hulp en bekijkt of alles goed gaat met je kindje. Bovendien kan ze al je vragen over de voeding en verzorging van je baby beantwoorden.
In principe is kraamzorg opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering, maar vaak moet je nog een eigen bijdrage betalen. Het aantal uren dat je vergoed krijgt hangt af van je verzekering. De kraamzorgorganisatie stelt voor de bevalling vast op hoeveel uur je recht hebt.
Waar let je op?
Ga je op zoek naar een geschikte kraamzorgorganisatie? Let erop dat:
- de organisatie goede service biedt;
- de kraamverzorgsters deskundig en gediplomeerd zijn;
- het kraamcentrum zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is;
- de zorg die je ontvangt volgens het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg is. Dit is een landelijke richtlijn.