Er zitten ongeveer twee weken tussen de bevruchting van de eicel en het moment dat je een zwangerschapstest kunt doen. De grote vraag is natuurlijk: ben ik zwanger? Een spannende periode, waarin je van alles denkt te voelen. Of juist niet.
Zwangerschapssymptomen
Al vanaf de eerste dag van de bevruchting maakt je lichaam allerlei veranderingen door waar het lichaam op reageert. Deze merkbare gevolgen worden zwangerschapssymptomen genoemd en kunnen duiden op een zwangerschap. Het uitblijven van je menstruatie is een van de beste indicatoren. Andere zwangerschapssymptomen kunnen zijn:
- Gespannen en/of pijnlijke borsten en tepels
- Donkere tepels
- Pijn in de baarmoeder
- Opgezette buik
- Hoofdpijn
- Gezwollen/vochtige schaamlippen
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Extra plassen
- Rommelende darmen
- Veranderende afscheiding
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Emotioneler
- Trek in ander voedsel/extra hongerig
Helaas kun je ook last van deze symptomen krijgen als je ongesteld wordt. Het is dan ook moeilijk te bepalen of het symptomen van een beginnende zwangerschap of menstruatie zijn. Zekerheid heb je pas als je een zwangerschapstest hebt gedaan.
In de ochtend
In ochtendurine is de concentratie hCG het hoogst. Je kunt daarom het beste ’s ochtends een zwangerschapstest doen.
Zwangerschapstest
Als je zwanger bent produceert de placenta het zwangerschapshormoon hCG. De aanwezigheid van het hormoon ontstaat tijdens de bevruchting en kan door een zwangerschapstest aangetoond worden. De dag waarop je eigenlijk ongesteld zou moeten worden, geldt normaal gesproken als betrouwbaar moment om een zwangerschapstest te doen. Afhankelijk van het soort zwangerschapstest die je doet, zal de uitslag binnen enkele minuten worden weergegeven in het scherm.
Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest?
Bij de huidige zwangerschapstesten is de kans op een verkeerde uitslag erg klein, ook als je deze zelf hebt uitgevoerd. Wanneer je de gebruiksaanwijzing goed hebt opgevolgd en de test positief is, is het voor 99% zeker dat je in verwachting bent.
Het is mogelijk dat je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting bent. Bijvoorbeeld als je erg benieuwd bent en de test te vroeg hebt uitgevoerd. Ben je ervan overtuigd dat je in verwachting bent, maar is de eerste zwangerschapstest negatief? Herhaal de test na een paar dagen nog eens. Blijft de test negatief en is je menstruatie al zo’n drie tot vier weken uitgebleven, vraag dan advies aan je huisarts.