5De spannende tijd is voorbij; je kindje is thuis en jij en je partner hebben weer de draai in het gewone leven gevonden. Het is niet zo gek dat er op een gegeven moment iets begint te kriebelen. Jullie willen er nog een kindje bij. Het is mogelijk dat je allerlei vragen hebt, zoals: wat is er anders dan de eerste zwangerschap?
Als je voor de tweede keer zwanger bent, voel je je wat meer ervaren. Je herkent de veranderingen in je lichaam en je voelt je baby veel eerder bewegen. Als je eerste zwangerschap makkelijk verliep, wil dat niet zeggen dat het bij je tweede zwangerschap ook zo gaat, en andersom. Elke zwangerschap is uniek.
De veranderingen
Je buikspieren zijn sinds je eerste bevalling niet meer zo stevig als ze waren. Daarom zul je bij je tweede zwangerschap veel sneller een buik krijgen. Ook kan je zwangerschap voor jouw gevoel sneller gaan dan de eerste keer. Veel moeders zijn er minder van minuut tot minuut mee bezig, omdat je aandacht nu ook naar je eerste kindje gaat. Het is daarom extra belangrijk om regelmatig rust te nemen.
Vertellen aan je kindje
Wanneer je zwangerschap vordert, wil je natuurlijk ook je kleintje informeren dat er een broertje of zusje aankomt. Hoe ouder je kind is, hoe meer voorbereiding nodig zal zijn. Met oudere kinderen kun je eventueel in een vroeg stadium vertellen wat er aan de hand is en kun je je kindje eventueel betrekken in het proces. Leg hoe dan ook goed uit wat jouw tweede zwangerschap voor gevolgen kan hebben. De tijd en aandacht van papa en mama wordt binnenkort verdeeld en dat is even wennen. Maak ook duidelijk dat er de eerste paar maanden na de geboorte nog niet met het broertje of zusje gespeeld kan worden. Als je eerste kindje oud genoeg is, kun je hem een pop of een knuffel geven om voor te zorgen tijdens je zwangerschap. Zo kan hij oefenen en leert hij voorzichtig te zijn.
De bevalling
De tweede bevalling kan totaal anders zijn dan de eerste keer. Een tweede baby is meestal groter, maar heeft wel meer beweegruimte in de baarmoeder. Je baby daalt daarom meestal wat later in. De bevalling gaat in veel gevallen sneller dan de eerste. Het bindweefsel in de baarmoederhals is verweekt en soepeler gebleven na je eerste bevalling. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het minder pijnlijk is. Je weet wel beter wat je te wachten staat, dus dit psychologische effect kan wellicht helpen de pijn te verminderen.